Werk aan waterleiding: kans op troebel water

VEENDAM - Waterbedrijf Groningen legt momenteel een nieuwe leiding aan onder de N33 door, ter hoogte van de Drieborghweg in Veendam. Tijdens de uitvoering van het doorverbinden hebben inwoners in de omgeving van Zuidwending en Nieuwe Pekela een kleine kans op troebel water van 31 januari tot en met 10 februari, en dan met name tijdens ochtend- en avonduren.

Als het water troebel, bruinachtig van kleur is, houdt dan de kranen in huis even dicht. Na een half uur is het bruine water meestal wel uit de hoofdleidingen verdwenen. Vervolgens het water goed laten doorstromen totdat het weer helder is. Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid.

De stalen leiding van 300 meter met een doorsnede van 500 mm is door de firma Bam Infra via een horizontaal gestuurde boring aangelegd. Al in een eerder stadium werden de stalen leidingdelen van telkens 16 meter aan elkaar gelast als voorbereiding op de aanleg. De gestuurde boring stond vervolgens in januari gepland. Dankzij deze techniek kan een leiding worden aangelegd zonder graafwerk. En wordt zodoende ook veel toegepast bij de aanleg van leidingen onder bijvoorbeeld rivieren, kanalen, dijken en autowegen.

Heel even spande het er om: kan het wel doorgaan? Want bij te lage temperaturen moest het werk worden gestaakt. Gelukkig werkte Koning Winter goed mee; de temperatuur zakte niet nóg verder onder nul. En ondanks de snijdende kou kon het werk gewoon doorgaan. In diverse etappes werd er een steeds grotere diameter boorgang gemaakt, waarna de leiding ondergronds kon worden getrokken. Grote telescoop(hijs)kranen hielden hierbij de leiding, over de volle lengte van 300 meter, in een bepaalde bocht. Hierdoor kon de leiding in één vloeiende beweging ondergronds worden gebracht. Een mooi gezicht: het felle rood van alle werktuigen staken mooi af tegen het winterse landschap en leverde mooie winterse plaatjes op!