Expositie Emily Wortelboer bij Meander

VEENDAM - Momenteel is in het gebouw Veenkade van zorgcentrum Meander te veendam het werk te zien van Emily Wortelboer. Hierbij gaat het voornamelijk om zeer gedetailleerde pentekeningen over allerlei onderwerpen, hoewel veel van de voorstellingen zijn gebaseerd op natuur en dieren. De expositie is te zien tot halverwege april.

Emily komt oorspronkelijk uit Friesland en groeide op in Leeuwarden. Haar tekentalent viel al gauw op, waardoor ze werd gestimuleerd les te gaan nemen aan de kunstacademie Minerva. Zo geschiedde en vanaf dat moment werd er stevig geproduceerd. Haar werk trok veel belangstelling en begin zeventiger jaren werd ze door uitgeverij Van Seijen in Leeuwarden uitgenodigd om diverse boeken te illustreren en omslagen te ontwerpen voor zowel kinderboeken als boeken voor het hoger onderwijs. Daarnaast maakte ze illustraties voor klassikale uitzendingen van de schooltelevisie.

Er brak een tijd aan van veel exposeren op en in prachtige locaties, zoals de overweldigende Prinsentuin in Leeuwarden en het Beursgebouw, waar destijds de bibliotheek en het theater gevestigd waren. Toch bleef ze niet in Leeuwarden, maar verhuisde naar buurprovincie Groningen.

In Delfzijl sloot ze zich aan bij de kunstenaarsvereniging ‘De Stalmeesters’, waar ook de bekende Groninger kunstenaar Joep Hommerson deel van uit maakte. In 1992 begon Emily met een grafische onderneming waar ze zich met collega’s voornamelijk bezig hield met de productie van tijdschriften en het maken van brochures voor het bedrijfsleven. Een periode waarin er niet al te veel tijd overbleef voor het creatieve tekenwerk. Inmiddels is daar een punt achter gezet en zit ze weer regelmatig achter de tekentafel in het atelier.