Interview Nedmag-directeur valt helemaal verkeerd

HOOGEZAND/VEENDAM - Een interview in Dagblad van het Noorden met Nedmagdirecteur Bruning is verkeerd gevallen bij actiegroep Stop Zoutwinning.

Met name de opmerking van Nedmag dat de zorgen en bezwaren van dorpsbewoners rond een beoogde winningslocatie bij Kiel-Windeweer ‘oprecht gevoeld, maar niet met feiten onderbouwd’ zouden zijn, schieten in het verkeerde keelgat.

Maandag sprak de raad van Hoogezand-Sappemeer zich uit tegen de voorgenomen zoutwinning door Nedmag op een nieuwe locatie in Kiel-Windeweer. Een grote teleurstelling voor de zoutproducent, die in 2030 de maximaal toegestane bodemdaling op zijn zoutwinlocatie in het nabijgelegen Tripscompagnie zal bereiken. En een grote opluchting voor Kiel-Windeweer en omliggende dorpen. Want de risico’s van zoutwinning bovenop de al bestaande gas- en waterwinning zijn niet te overzien, aldus de actiegroep.

Voor Actiegroep Stop Zoutwinning was het klip en klaar dat zoutproducent Nedmag alles uit de kast zou trekken om via legale wegen alsnóg een vergunning in de wacht te slepen om in het kwetsbare gebied naar zout te gaan boren. Maar het interview maakt de mensen boos. Ze omschrijven de uitspraken als ‘leugens’ en vinden dat Bruning politiek en publiek ‘op het verkeerde been zetten’. De actiegroep is van mening dat de zorgen wel degelijk op feiten zijn gebaseerd. ,,We weten natuurlijk dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken,” zegt Ton Jansse, voorzitter van Stichting Stop Zoutwinning, ,,maar we gingen er toch vanuit dat het een éérlijke strijd zou worden.”