Samen zingen tijdens liedboekmiddag

Veendam - Op zaterdag 25 februari is er van 14.00 tot 16.45 in de Grote Kerk aan de J.G.Pinksterstraat 5 te Veendam een liedboekmiddag, deze keer rond liederen die passen bij de periode vóór Pasen.

Deze liedboekmiddag maakt onderdeel uit van het introductieprogramma voor het nieuwe liedboek dat in 2013 in veel protestantse kerken in gebruik is genomen. Onder de 1100 liederen is heel wat nieuw materiaal en de liedboekmiddagen zijn een leuke manier om stapsgewijs kennis te maken met nieuwe vormen, teksten en melodieën.

De zes zondagen tussen aswoensdag en Pasen, de periode van ruim zes weken die vastentijd, lijdenstijd of veertigdagentijd genoemd wordt, hebben elk een eigen specifieke naam en betekenis. Zo heet de vierde van de zes zondagen ‘zondag Laetare’, dat is ‘verheug u’. De liederen die direct naar die specifieke naam verwijzen zijn meestal maar een of twee regels lang, vaak rechtstreeks afgeleid van bijbelteksten, meestal uit het boek Psalmen.

Ieder die het leuk lijkt om mee te komen zingen is van harte welkom, maar deelnemers moeten wel rekening houden met wat stof en bouwmaterialen in de kerk vanwege een verbouwing. Op zaterdagmorgen wordt steeds alles zo goed mogelijk opgeruimd en schoongemaakt voor de dienst op zondag, vandaar dat deze activiteit op zaterdagmiddag ook door kan gaan op de vertrouwde locatie.

De liedkeus en de begeleiding is in handen van organisten Gert Jan Farenhorst en Doewe Kraster. Bij de liederen zijn korte toelichtingen en er zijn twee pauzes om de stem even rust te geven.

Rein de Graaff geeft zondag 26 februari (15 uur) zijn jaarlijkse concert in vanBeresteyn in Veendam. Voor het concert Bariton Explosion nodigde Rein de Graaff twee grote muzikanten uit waaronder Gary Smulyan.

Door de jazzcritici al vele jaren achtereen gekozen tot de beste baritonsaxofonist aller tijden. Smulyan heeft vele saxofoonsecties verankerd met de geweldige lage klankkleur van zijn baritonsaxofoon. Hij speelde in big bands als die van Woody Herman en het Mel Lewis Jazz Orchestra en werkte met Dizzy Gillespie, Stan Getz, Ray Charles en vele anderen.

De tweede gast is de jonge veelbelovende trompettist Gidon Nunes Vaz. Hij is één van de grote talenten van de nieuwste generatie Nederlandse jazzmusici. Opmerkelijk is het dat hij al deel uitmaakte van verschillende bigbands van naam, zoals The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Kenners voorspellen hem een grote toekomst in wereld van de jazz.

Als gebruikelijk musiceren zij met de bezielende begeleiding van onze eigen Rein de Graaff en zijn mede musici bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke.