Betoverende klarinetklanken

VEENDAM - Het Huis voor de Kunst ontvangt op zondag 5 maart (11.00) klarinettiste Rolinka Niers. Ze zal worden begeleid op de piano door Irina Osetskaya in werken van Niels Gade, Henri Rabaud en Johannes Brahms. Dit alles binnen een gastvrije sfeer waarbij men omringd wordt met (museale) kunst uit de 17de eeuw.

Het programma bevat enkele hoogtepunten uit de romantische klarinetliteratuur. Aan de ene kant de bekende tweede klarinetsonate van Brahms, maar daarnaast ook twee werken van minder bekende componisten die de mogelijkheden van de klarinet zeer goed hebben weten te gebruiken. De nadruk ligt hier op de warme klank van het instrument en de klarinet als verhalenverteller, bijna zoals een zangstem dat kan.

Rolinka Niers (1984) was al jong gefascineerd door de klank van de klarinet en volgde vanaf achtjarige leeftijd lessen bij Peter Kleefman. Ze studeerde bij Reinier Hogerheijde aan het Prins Claus Conservatorium, waarna ze de Master of Music volgde bij Walter Boeykens aan het Fontys Conservatorium te Tilburg, waar ze in 2008 is afgestudeerd.

Irina Osetskaya (1969) leerde pianospelen toen zij drie jaar oud was van haar moeder. Later ging zij naar het Music College en vervolgens naar het Rimsky Korsakoff Conservatorium van St. Petersburg