‘Elvis was gek op spiegels’

VEENDAM - Glas-in-loodpauwen, vleugelpiano met Elvis-muziek, de spiegelkostuums, gekleide apen, kroonluchters en heel veel spiegels. Lida Keijzer maakt het allemaal, en nog veel meer, op schaal voor haar ‘Gracelandje’. Een interview over de passie voor Graceland.

Zelf heeft ze een strak ingerichte woning want, zegt partner Herman: ,,We maken er geen poppenkast van.” Lida houdt ook niet van poespas en edelkitsch, maar wel van Elvis en daarom heeft ze zijn huis nagemaakt in de schuur.

Hoe en wanneer is dit begonnen?

,,In mei 2015. Eerst wilde ik alleen het huis maken maar ik werd steeds enthousiaster en breidde uit met de inrichting van de kamers.”

Ben je al eens naar Graceland geweest?

,,Nee, maar dat zou ik wel graag willen. Van mensen die er wel zijn geweest krijg ik foto’s en ik heb van mijn fijne buurman een steentje uit het pad van het landgoed gekregen. De foto’s gebruik ik om de inrichting exact na te maken. Dat gaat tot in de kleinste details. De slaapkamer en de badkamer heb ik niet gemaakt, die zijn in het echte Graceland ook niet toegankelijk.

Is het al klaar?

,,Nee, ik wil nog glazen vitrinekastjes voor de pakken laten maken, een van de vliegtuigjes kun je kant en klaar bestellen en het zwembad zou ik er ook graag nog bij hebben maar daar is nu geen ruimte voor. En nog een paar spiegels. Elvis was kennelijk gek op spiegels.”

Het lijkt me een enorm gepriegel maar kant en klaar bestellen kan dus ook?

,,Enkele dingetjes kun je bestellen, zoals het vliegtuigje en de auto. Sommige dingen heb ik laten maken met een laserprinter en de stoffen bekleding van de biljartkamer heb ik vanaf een foto op stof laten printen.”

Ben je ook zo enthousiast over Elvis als zanger? En acteur?

,,Jazeker. Ik heb zelf een grote collectie muziek en films. De films bekijk ik omdat hij er in speelde, hij was natuurlijk geen groot acteur maar wel fijn om naar te kijken. Ik vind z’n muziek al 40 jaar geweldig.”

Hij is intussen ook al 40 jaar uitgetreden. Hoeveel tijd en geld heb je inmiddels aan je mini-Graceland gespendeerd?

,,Per dag ben ik er zo’n 6 uur mee bezig en in totaal denk ik dat ik er zo’n 4000 euro aan heb uitgegeven. Het is een dure hobby, maar iedere hobby kost geld.”

En als het klaar is? Spelen met Elvisje?

,,Nee hoor, zo gek is het niet. Ik denk dat ik nog wel even verder kan met stopcontacten, ventilatieroosters en lichtschakelaars. En aan het eind van het jaar de kerstdecoraties. Elvis vierde dat uitbundig, met een levensgrote kerststal, rode gordijnen, kerstbomen overal en tientallen kerststerren, dus ik doe dat ook allemaal.”

Door Annemiek Wiechers