Zweefvliegers starten het vliegseizoen als nooit te voren

VEENDAM - De zweefvliegers van de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club (NNZC) te Veendam zijn afgelopen weekend weer begonnen aan het nieuwe vliegseizoen. Na een lange winterperiode was het afgelopen zaterdag weer mogelijk om de eerste vluchten te maken. Het was meteen schitterend weer tijdens de eerste vliegdag waardoor vluchten van ruim een uur vrij eenvoudig gemaakt konden worden.

Voor de Veendammer zweefvliegers is 2017 nu al een memorabel jaar. Niet alleen viert de club dit jaar hun 80-jarig jubileum, ook heeft de club dit voorjaar een nieuw prestatievliegtuig aangekocht. Het nieuwe vliegtuig, van het type Duo Discus, is het tweede vliegtuig van dit type in de clubvloot. In 2013 kocht de NNZC het eerste toestel van dit type, deze beviel toen zo goed dat de leden het al heel snel eens waren dat er nog één bij moest komen. De leden hebben daarom de afgelopen jaren hard gewerkt om dit doel voor elkaar te krijgen. Het besluit tot aankoop kwam dan ook unaniem door de ledenvergadering.

Het vliegtuig is geschikt voor twee personen, waardoor ook beginnende leden kunnen genieten van dit toestel. “De Duo” wordt hoofdzakelijk gebruikt voor langeafstandsvluchten en wedstrijden, maar wordt ook regelmatig ingezet voor introductievluchten.

Afgelopen winter ging ook een andere lang gekoesterde wens in vervulling: Op het clubgebouw van de NNZC zijn 22 zonnepanelen geplaatst. Deze investering past goed bij het milieuvriendelijke imago van de sport: “Zweefvliegen is echt een groene sport. Zweefvliegtuigen vliegen zonder motor en zijn daardoor afhankelijk van de kracht van de zon om grote afstanden te vliegen. Met het plaatsen van de zonnepanelen zorgen wij er als club voor dat wij nóg milieuvriendelijker en duurzamer worden en wij besparen ook nog eens flink op onze energiekosten.” Aldus lid Daniël Postuma.

De positieve sfeer die de laatste tijd hangt op het vliegveld is aanstekelijk. Het aantal leden stijgt en ook van andere clubs in Nederland weten de zweefvliegers Veendam steeds vaker te vinden. Ook het aantal groepen dat langs komt om mee te vliegen groeit. Zo is het vanaf dit jaar mogelijk om het hele seizoen studentencursussen te volgen in samenwerking met studentensportvereniging ACLO. Ook komen er meerdere middelbare schoolklassen langs voor techniek projecten.

Vanaf deze week wordt er weer elk weekend gevlogen op vliegveld Veendam. Geïnteresseerden zijn uiteraard van harte welkom om te komen kijken of zelfs een keer mee te vliegen.

Voor meer informatie: www.nnzc.nl of onze Facebook pagina: www.facebook.com/nnzc.nl.