Verslingerd aan Toeterrit

VEENDAM - e motor was een regelrechte sjomp en gekocht voor 75 gulden van een oud-ijzerboer die ‘m had geruild voor een kleurentelevisie.

De roestbult werd aan een touw achter de Fiat 600 gespannen en met een hoop herrie en zonder banden kwam Lenus thuis met z’n project. Bijna 50 jaar knutselen en koesteren later is Alida ook verknocht aan ‘ons Indioane’.

Sinds 1993 zijn Lenus en Alida de organisatoren geweest van ‘de Toeterrit’. Dit jaar, als altijd op de verjaardag van de vorst, voor de 25 ste keer en dit is hun laatste jaar als organisatoren.

Hoe is dat destijds begonnen met de Toeterrit?

,,We waren met vrienden Hans en Conny naar een vergadering van de Vereniging voor Klassieke Motoren geweest en op de terugweg kwam het gesprek op het feit dat er in onze regio geen toertocht voor klassieke motoren was. Na wat getwijfel voelden we ons toch uitgedaagd genoeg en besloten we zelf iets te organiseren. Hans wist goed de weg bij de gemeente en wist bovendien een leuk café met een grote parkeerplaats. Ik kende veel mooie en bijzondere plekken in onze provincie en zo kregen de plannen langzamerhand vorm.”

Wat komt er allemaal bij kijken?

,,Steeds meer. Naast het uitstippelen van de route moet er een vergunning komen en moeten er 13 bevoegde verkeersregelaars aangesteld worden door de gemeente. Deze mensen moeten van tevoren precies weten wie waar wat moet afzetten. Verder hebben we een evenementenverzekering met aansprakelijkheidsverzekering nodig. De bezemwagen, met olie, benzine, moeren, bougies en tie wraps wordt gesponsord door Mulders Motoren. Verder willen we ergens onderweg kunnen pauzeren en toiletteren. Niet iedere gelegenheid is voorbereid op gemiddeld 80 personen. En dan is er ook nog iedere rit een stukje cultuur. We horen graag: ‘Ik wist nooit dat Groningen zo mooi was.’”

Welke stukjes cultuur?

,,We zijn onder andere naar de Fraeylemaborg geweest, Het klooster van Ter Apel, Termunterzijl en in Bourtange hebben we kanonnen afgeschoten.”

En de komende rit?

,,Rondom de Blauwe Stad. Ik word altijd erg blij van motoren en water, dus dit is voor mij ideaal.”

Hoe lang ben je al een blije rijer?

,,Als klein kind zat ik klem tussen mijn ouders op de motor. Dat mocht in die tijd nog. Toen ik 17 was kocht mijn vader een nieuwe motor en hij kreeg korting als hij de oude maar niet inruilde. Dat was mijn eerste knutselproject. Mijn eerste eigen motor was een Jawa Junior 150cc. Natuurlijk ben ik pas begonnen met rijden toen ik het rijbewijs had…. Ik ging als puber vaak mee met een binnenschipper en was dan verantwoordelijk voor de motor. Ik had er weinig verstand van maar was wel geïnteresseerd en enthousiast en wist de motor draaiende te houden. Zolang het maar stinkt en lawaai maakt, hou ik ‘m aan de gang.”

Waarom start de toertocht niet meer met een stukje door het centrum? Dat was eerder wel zo en heel veel mensen vonden dat prachtig.

,,Er is landelijk besloten dat er voor dit soort evenementen geen politiebegeleiding meer beschikbaar gesteld wordt. Vanuit de gemeente zijn hierover geen bezwaren maar zonder politie vinden we het te gevaarlijk. Mensen, vooral kinderen, steken zomaar over en je moet er toch niet aan denken dat het mis gaat. Veiligheid boven alles!”