Bevelvoerder Koenen zwaait af

VEENDAM - Bernard Koenen (55) heeft zaterdagmiddag tijdens een receptie afscheid genomen van het Veendammer brandweerkorps waar hij 25 jaar aan verbonden was. Voorafgaand was er eerst een rondrit met Koenen door Veendam.

Korpscommandant Richard Lubben reikte Koenen naast lovende woorden, en een oorkonde ook de erepenning van de Veiligheidsregio Groningen uit. In het dagelijks leven procesoperator bij Scholten-Lijmen en later Avebe en zodanig betrokken bij de bedrijfsbrandweer, meldde Koenen zich in april 1992 voor een sollicitatiegesprek bij de plaatselijke korpsleiding, vervolgens begon hij 1 mei 1992 als aspirant brandwacht bij de vrijwillige brandweer van Veendam. In 2000 werd Koenen bevelvoerder.

Om bij de brandweer te gaan kreeg hij mee van zijn opa die ook lid was van de brandweer, en ‘ja ik was gek op vuurtje stoken’. Uiteraard waren er mooie, maar ook zeker heftige uitrukken. Vooral het centrum branden in maart 2010 waarbij collega de Vries om het leven kwam, heeft vooral persoonlijk en in het korps behoorlijk impact gehad. Maar ook waren er momenten van tevredenheid en voldoening. ,,Als je een persoon uit een lift had bevrijd, of een ree uit het water van de verdrinkingsdood wist te redden.”

Een wel heel bijzonder uitruk was naar het recreatiegebied Borgerswold waar in juli 2009 een holbewoner was ontdekt. Bernard Koenen is dan ook trots dat hij 25 lid heeft mogen zijn van het korps. ,,Een hechte groep die er voor elkaar is. Maar het is het goed zo, mijn leeftijd in combinatie met mijn huidige werk in ploegendienst heeft mij doen besluiten er nu na 25 jaar mee te stoppen.”