Fred Eaglesmith blijft trouw aan

SPIJKERBOOR - Vorig jaar sloeg hij over en speelde Fred Eaglesmith in de Oosterpoort in Groningen. ,,Jullie zijn hier zeker allemaal omdat ik niet in Spijkerboor speel”, vroeg hij het publiek en hij verzekerde: volgend jaar kom ik gewoon naar Spijkerboor.

En natuurlijk houdt hij woord, dus zondagmiddag 14 mei om 15 uur speelt Fred in de grote zaal van het café. Reserveren is noodzaak en de entree bedraagt 15 euro. Fred Eaglesmith’s nummers gaan over het plattelandsleven, tractors, honden, wapens, drank, het harde bestaan als boer en mislukte liefdes. Countryfolk met vlagen authentieke rock ‘n’ roll, Eaglesmith zijn stem heeft zo’n hartverscheurende snik dat geen mens er onbewogen door blijft.

De Canadees is met zijn wondermooie liedjes (en zijn Nederlandse opa) een graag geziene gast in ons land, op tournee neemt hij regelmatig even de tijd om zich bijvoorbeeld te verbazen over de kleine glazen bier (hij noemde één van de tours al eens de ‘small beers tour’).

En waar hij ook komt, overal brengt hij Spijkerboor ter sprake. Zelfs Tim Knol, die vorige week nog in ’t Keerpunt speelde kende het dorpje uit de verhalen van de Canadees met de bijzonder smaak voor hoeden. Dit keer neemt hij zijn vrouw Tif Ginn mee, die met haar smekende countrystem het voorprogramma verzorgt.