‘Ik vond haar leuk, zij mij...’

VEENDAM - La familia Assila is lekker druk in hun pas geopende bezorg,- en afhaalrestaurant ‘Italia’: Karin schrijft een reclamebord, Chokri (Sjok-rie) staat in de keuken en dochter Sofia versiert de stoep met krijt. Chokri is 45 en woont sinds 10 jaar in Veendam. Hij is geboren in Tunesië.

Waarom begint een Tunesiër een Italiaans restaurant? En dan ook nog in Veendam!

,,Toen ik 18 was kreeg ik een semi-profcontract bij een voetbalclub in Toscane. Helaas raakte ik daar geblesseerd en omdat ik niet meer kon voetballen moest ik op een andere manier geld verdienen. Ik ben afwasser, ober, barista en pizzabakker geweest. In die tijd heb ik ook een pizzeria in Tunesië gehad. Thuis kook ik soms wel Tunesisch, maar ik heb meer ervaring met de Italiaanse keuken.”

En hoe kwam je dan in Veendam terecht?

,,Ik werkte op een terras in Florence en daar zat Karin. Ze was die dag alleen omdat ze logeerde bij een vriendin die moest werken. Ik vond haar leuk, zij vond mij leuk en zodoende hebben we twee jaar lang regelmatig heen en weer gereisd.”

Kon je een beetje wennen hier?

,,Jawel hoor, maar ik vond het hier wel koud! En rustig. En de taal is moeilijk, soms nog steeds. En een baan vinden viel ook niet mee.”

Dus begin je iets voor jezelf.

,,Ja! Ik heb bij verschillende pizzeria’s gewerkt als kok en toen ik laatst met een vriend hier voor de deur langs reed, stelde hij voor dat ik zelf eens een poging zou wagen. Sinds vorig weekend zijn we open en veel mensen in de buurt geven aan dat ze er blij mee zijn, niet alleen omdat ze nu niet meer naar het centrum hoeven maar ook omdat dit buurtje door leegstand wat dreigt te verpauperen.”

Waarom zijn jouw pizza’s zo lekker?

,,Ik maak het deeg en de saus zelf en gebruik uitsluitend verse ingrediënten. Bovendien ben ik netjes, enthousiast en ervaren. Ik heb eens een pizza met zalm besteld en toen bleek dat alleen een bodem te zijn met wat zalmsnippers er op. Dat noem ik geen pizza. Op een pizza hoort minimaal saus en kaas te liggen.”

Door Annemiek Wiechers