Oldtimers van Veendam naar Leer

VEENDAM - Zaterdag is de veertiende editie van de oldtimerrally Veendam-Leer-Veendam gereden. Net als voorgaande jaren is de rally grotendeels via toeristische secundaire wegen gereden volgens. Het wedstrijdelement werd bepaald door klassementsproeven, regelmatigheidtrajecten en stempelposten.

Het gaat er niet om wie er als eerste over de meet komt. Aan de start op het Museumplein verschenen 81 deelnemers. Alleen oldtimers tot aan bouwjaar 1979 mochten meedoen. Maar van een paar deelnemers was hun oldtimer niet inzetbaar, en uit coulance mochten ze buiten mededinging aan de wedstrijd toch meedoen met een ‘normale’ auto jonger dan 1979.

De route is ieder jaar weer een beetje anders uitgezet. Winschoten lag er als vanouds in. Bij Bourtange over de grens ging het verder via Rhede, Asschendorf en Papenburg naar Leer. Terug waren Scheemda, Noordbroek en Muntendam in de route opgenomen.

In de rally zijn onverwachte verrassingen opgenomen. Zo kan het gebeuren dat er verwarring ontstaat doordat deelnemers een erf oprijden zodat men verkeerd denkt te zitten, terwijl men achter een boerderij langs moet. Ook een doodlopende weg kan verwarring geven, terwijl deze wel de juiste is.

In de klasse tot en met 1940 heeft equipe Egges en Roege in hun Austin 8 uit 1939 144 strafpunten behaald, en daarmee de eerste prijs. In klasse B vanaf jaartal 1940 tot en met 1965 haalde de equipe Timmer en Veldkamp de eerste zege met hun Austin Healey uit 1962. Zij mochten tevens de beker van de overall prijs in de wacht slepen met 73 strafpunten. Dit is ongeacht de klasse en de leeftijd van de auto, maar is alleen het minste aantal strafpunten geldend. In klasse C nam equipe Gezelle Meerburg en Grissen in hun MG B GT uit 1939 met 128 punten de eerste prijs in ontvangst.

De T-Ford Tudor van het equipe Panman en Panman eindigde op rang 31 met 425 punten. De T-Ford Tudor uit 1930 is uit hetzelfde jaar als de als de oudste bestuurder. De heer Panman is zelf ook 87 jaar oud.