Leerlingen technasium kiezen het luchtruim

STADSKANAAL/VEENDAM - Tien weken terug is de tweede klas technasium van het Ubbo Emmius college in Stadskanaal begonnen met het project Zweefvliegen. In opdracht van de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club hebben ruim vijftig leerlingen zich gestort op het ontwerpen van een zweefvliegsimulator.

Ter afsluiting van het project mochten de leerlingen afgelopen vrijdag daadwerkelijk de lucht in! Op het technasium maken leerlingen kennis met techniek en natuurkunde door projecten van echte opdrachtgevers uit werkveld uit te voeren. Daarbij werken de leerlingen in groepen en proberen ze met zo creatief mogelijke oplossingen voor het probleem te komen en daarmee zoveel mogelijk te leren over een bepaald onderwerp.

De opdracht kwam afgelopen periode van de Noord Nederlandse Zweefvlieg Club uit Veendam. Zij wilden graag een zweefvliegsimulator om mee te nemen naar beurzen en om de leden vliegvaardig te houden in de winterperiode. De leerlingen van het Ubbo hebben hun tanden gezet in dit project en kwamen met veel verschillende oplossingen. Afgelopen vrijdag werden de twee beste projecten gepresenteerd op het zweefvliegveld

Na de presentaties was het tijd om daadwerkelijk te gaan zweefvliegen. De leerlingen uit het winnende groepje mochten de spits afbijten en ervaarden als eerste hoe het is om zonder motor te vliegen. Uiteindelijk hebben bijna 25 leerlingen een zweefvlucht boven het Groningse landschap kunnen maken. Helaas konden de laatste paar vluchten niet meer gemaakt worden vanwege de regen, maar die worden later ingehaald. Enkele leerlingen hebben zich zelfs al opgeven om zelf te leren vliegen! Al met al kijken zowel het Ubbo Emmius, als de NNZC terug op een zeer succesvolle en gezellige samenwerking.