Bekijk het carillon tijdens de Torendag

VEENDAM - Die kans krijg je niet elke dag: tijdens de Torendag kun je een kijkje nemen in de toren van de Grote Kerk in Veendam. Zaterdag organiseert de Stichting Klokkenspel Groningen de jaarlijkse Open Torendag. Het motto van die dag is: De toren open, de beiaardier achter het klavier en iedereen mag komen kijken.

Van 13.00 tot 16.00 uur is ook de toren bij de grote kerk in Veendam geopend. Als u in staat bent de 61 treden naar de speelkabine te beklimmen, geeft beiaardier Vincent Hensen uitleg over het carillon en de bespeling ervan. De mensen van Stichting Carillon Veendam zullen belangstellenden verwelkomen en rondleiden in de toren.

Ook voor (jonge) kinderen is het een prachtige ervaring de toren te beklimmen en de klokken van het carillon te bekijken. De grootste van de 49 klokken heeft een gewicht van ongeveer 900 kg en de kleinste van 10 kilo. Met een bezoek aan de Veendammer toren krijgt u een uniek kijkje achter de schermen waar u normaal alleen buiten de klanken van het carillon hoort.