‘Yoga is hard werken’

VEENDAM - Paula Kuiper (33) uit Zoetermeer woont sinds 12 jaar in ons prachtige Veendam. Ze doet al 20 jaar aan yoga en is sinds kort ook yoga-docente.

Waarom ben je begonnen met yoga en waarom ga je er mee door?

,,Ik ben ermee begonnen toen ik, wegens rugklachten en Lyme, niet meer aan klassiek ballet kon doen. Om toch soepel te blijven heb ik allerlei andere sporten geprobeerd en aan yoga ben ik blijven hangen. Het allerbelangrijkst aan yoga is dat je je eigen beperkingen in beeld krijgt en ermee leert omgaan. Deze beperkingen zijn lichamelijk, maar de manier waarop je ermee omgaat is verstandelijk. Het accepteren van grenzen, zowel lichamelijk als geestelijk, brengt je in balans. En balans heb je weer nodig voor yoga.”

Het lijkt niet erg vermoeiend.

,,Nee, dat lijkt niet zo. En toch is het hard werken. Je gebruikt spieren die je normaal niet gebruikt en juist omdat je je lichaam in niet-alledaagse houdingen brengt, focus je op jezelf. Daarmee breng je rust in je hoofd. Soms lukt het focussen niet en dan merk je dat je letterlijk en figuurlijk uit balans bent. Yoga werkt eigenlijk als een spiegel. Als je tijdens de yoga snel afgeleid bent, of gefrustreerd of onzeker, dan ben je dat vaak in het algemeen ook.”

Waar geef je les?

,,In een zaaltje in voormalig Dukdalf, maar eigenlijk het liefst buiten. Gisteravond nog, op het ballonnenveldje bij de heuvel in Borgerswold. Ik vind het heerlijk en wil dat vaker gaan doen. Het moet natuurlijk wel enigszins comfortabel zijn, dus het weer moet meewerken. Op mijn facebookaccount en de website kondig ik de buitenlessen aan. www.asenathyoga.webs.com.”

Comfortabel? Pijn is fijn en when it hurts it works!

,,Ook dat is een grens die je zelf serieus moet nemen. Rekpijn? Hoort erbij. Spierpijn? Goed gewerkt. Scherpe pijn? Ophouden. En je moet je nooit laten forceren of helpen naar een houding die je niet alleen kunt maken.”

Wanneer geef je een probeer-les?

,,Op 21 juni is het ‘International Yoga Day” en daarom geef ik op 17 juni van 10 tot 12 een openbare les voor iedereen. Borgerswold, ballonveldje. Opgeven hoeft niet, maar vind ik wel fijn omdat ik dan een beetje weet waar ik aan toe ben. De opbrengst komt ten goede aan de kinderen van de voedselbank. Omdat kinderen kind moeten kunnen zijn.”

Door Annemiek Wiechers