De Vreemde Eend: Sweety

ZUIDLAREN - De vreemde eend is een rubriek over bijzondere dieren, vaak met een bijzonder verhaal. En heel af en toe is vooral het baasje erg bijzonder.

Op de markt in Zuidlaren ligt bovenop een tafel met tweedehands boeken een wit met zwart bolletje vacht. Het is Sweety, de negen maanden oude metgezel van verzamelaars en standhouders Greetje van den Brug (63) en haar man. Wanneer de krant Greetje aanspreekt op haar leuke viervoeter, verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Enthousiast loopt ze voor ons uit, naar de tafel waar Sweety ligt: „Je hebt bezoek lieverd, ze vinden je bijzonder!” Het diertje veert op en komt kwispelend over de boeken heen op ons afgelopen.

Sweety is een verjaardagscadeau van Greetje haar zoon. „We hadden een kat van 20 jaar. En ik zei: daar moet geen hondje bij hoor, dat kan niet. Eerst moet Blacky rustig aan haar einde komen. Niet eerder.” Het was hard nodig dat goed duidelijk te maken aan de mensen om haar heen, want wie Greetje wat in de hand legt is zijn diertje kwijt. „Al zijn het er drie, en dan maakt het ook nog niet uit wat voor hond; maar dan ben ik verloren.” Op dit moment heeft de standhouder waar Sweety vandaan komt opnieuw een nest met elf puppies. Greetje blijft daar bewust bij uit de buurt. „Ik ga er niet heen. Want echt; als ik ze zie neem ik ze mee.”

Voorlopig geniet Sweety nog van Greetjes onverdeelde aandacht en is ze geen moment alleen. Het hondje is zindelijk geworden op de markt, gaat mee op bezoek en ontpopt zich tot een ware cheerleader tijdens het vissen. „Als we een visje vangen, dan loopt ‘ie op z’n achterste pootjes. Ze geeft de vis een kusje en dan mag die het water weer in.” Zelfs ’s nachts komt aan haar feestelijke leven geen einde. „We hebben drie kussens op bed en Sweety ligt tussen ons in op haar rug. Precies zoals wij slapen, zo slaapt zij ook.”

Op de markt is het hondje altijd aangelijnd, want ze is ook gek op de andere standhouders en zou dan aan de wandel gaan. Op de vraag hoeveel ze kost, heeft Greetje een zeer duidelijk antwoord. Alles is te koop in haar kraam, behalve Sweety; „nog voor geen miljoen!”

Door Annegriet Wijchers