Nostalgische expo over vakantie

VEENDAM - In het Veenkoloniaal Museum Veendam is van 18 juni tot en met 1 oktober 2017 de expositie ‘Vakantie! Er op uit 1900-1980’ te zien. De tentoonstelling toont in objecten, foto’s, documenten en muziek bijna een eeuw vakantievertier, met de nadruk op de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Lees van Gea die als kind genoot van de weken in het vakantiehuisje, waar alles even eenvoudig en knus was en waar elke nieuwe dag een nieuw avontuur beloofde.

Of vaar mee met Marijke die met vader, moeder en twee zusjes in de vroege jaren zestig met de zeilboot Orka door heel Nederland trok, dorpen en stadjes aandeed of dagenlang aan de oevers van een meer in een eigen wereldje van rust en samenzijn leefde.

Maar er waren ook tallozen die om welke reden dan ook de vakantie thuis bleven. In Balconia, Tuinesië of Bad Rundhausen. Zoals Ina, die af en toe logeerde bij familie of een paar dagen op Tienertoer ging. Het verhaal van Joop die er in de jaren ‘50 alleen met de fiets op uit trok de Ardennen in en drie weken leefde op brood, kaas, salami, Moezel- of Rijnwijn en Peter Stuyvesant met filter.

Ook heel bijzonder: de presentatie van een zeldzame vouwwagen van het zo goed als vergeten merk TEZET. Gemaakt in de jaren vijftig en zestig in het Groningse Zuidbroek en afkomstig uit de allang geleden gesloten fabriek. Aangevuld met een KIP caravan uit begin jaren zestig, de ‘Kuiken’. En heel herkenbaar voor iedereen die in binnen-en buitenland op vakantie ging: de ANWB-verkeersborden die ze feilloos naar hun bestemming leidde. Ze zijn terug van weggeweest in de expositie en een feest van herkenning!