Zhara zoekt boeken!

VEENDAM - Met een groep van 33 Nederlandse jongeren vertrekt de Veendamse Zhara Ouwejan op 19 augustus naar Oekraïne. Ze gaat er zigeunerkinderen helpen en heeft daarbij uw hulp nodig. Zhara zoekt boeken!

Weloverwogen koos Zhara voor een werkvakantie in Oekraïne. De zestienjarige is zich ervan bewust dat het land minder welvarend is dan Nederland. ,,Ik ben denk ik een beetje verwend, want voor mij is een goed ontbijt en brood mee naar school heel normaal,” zegt Zhara, ,,maar voor veel kinderen in Oekraïne is dit minder vanzelfsprekend. Er is weinig eten en er is vaak geen geld om naar school te gaan en daarom doe ik mee aan dit project. Het zou mooi zijn als de kinderen zich even geen zorgen hoeven te maken en lekker kunnen eten en spelen.”

In Oekraïne zullen de jongeren zich onderverdelen in drie groepen. Naast Zhara haar groep die zich gaat richten op zigeunerkinderen zal er ook een groep zijn die in een kindertehuis gaat helpen. Ook zijn er ICT- en klusjongeren. Zhara: ,,Zij gaan klussen bij de mensen thuis. Stel dat er ouders zijn met een gehandicapt kind die in een rolstoel zit, dan kan het klusteam bijvoorbeeld een helling maken. Zo kan de rolstoel gemakkelijker in en uit het huis komen.”

De jongeren zien het als hun opdracht om de kinderen een mooie tijd te geven. Ze hopen ze met raad en daad terzijde te staan, maar daar is geld voor nodig. Zhara: ,,Mijn moeder Janke en ik kwamen op het idee om een boekenmarkt te organiseren. De opbrengst gaat in het potje van ons project. Het klusteam gaat er spullen van kopen voor de kinderen in Oekraïne.”

De boekenmarkt word gehouden op zaterdag 1 juli in de Ubbo Emmius van 12.00-15.00 uur. Zhara zou daarvoor graag tweedehands boeken ontvangen die ze dan kan verkopen. Ook kunnen mensen er een tafel huren voor vijf euro waar ze hun eigen boeken mogen verkopen.

De opbrengst is voor hunzelf, maar de huur van de tafel gaat naar ons project. ,,Maar ik hoop dat mensen een beetje lui zijn,’’ lacht Zhara, ,,en hun boeken naar ons brengen, want van de opbrengst gaan we namelijk mooie dingen doen in Oekraïne”.

Heeft u boeken voor Zhara of wilt u een tafel huren voor uw eigen boeken? Dan mag u Zhara mailen: zharasindy@gmail.com

Op 1 juli zal er in de Ubbo Emmius ook een mooie versierde bus voor giften aanwezig zijn.

Door Yvonne de Noord