Excursie LOFAR

EXLOO - Op donderdag 13 én 27 juli 2017 organiseert Het Drentse Landschap, samen met de LOFARtafel een bijzondere excursie door het LOFAR gebied bij Exloo.

Deskundige gidsen vertellen over de techniek en natuur die hier op een schitterende manier samen gaan. De excursie begint om 14.00 uur bij diner-café Bussemaker, Zuiderhoofdstraat 1 te Exloo. Deelname is gratis, honden mogen helaas niet mee.

Het centrum van LOFAR, de grootste radiotelescoop in Europa, ligt in een bijzonder natuurgebied dat beheert wordt door Stichting Het Drentse Landschap. Het eiland in dit gebied, de zogenaamde superterp, is het hart van een enorm netwerk van antennes. Met deze antennes vangt Astron signalen op uit de ruimte. Op deze manier kunnen astronomen ver in het verleden ‘kijken’ en nieuwe planeten en sterrenstelsels ontdekken. Daarnaast zijn er met deze techniek steeds meer onderzoeken mogelijk.

Op natuurgebied is hier ook veel te beleven, zo worden er regelmatig bevers gezien. De gidsen vertellen tijdens de excursie meer over de bijzondere waarnemingen die hier al gedaan zijn. Kleding advies: Trek een lange broek aan, draag goed waterdicht schoeisel want het kan nat zijn en neem een verrekijker mee.