Gewoon uitgifte door voedselbank Veendam tijdens sluiting van distributiecentrum

VEENDAM - Negen jaar geleden begonnen Dick en Nicolette Hellwich noodlijdende Veendammers en Muntendammers te voorzien van etenswaren. Sinds 6 jaar helpt Jan van der Laan mee en tegenwoordig is de voedselbank gehuisvest aan de achterkant van een lomp Oostblok-achtig gebouw.

Jan, er was nogal wat reuring over een 3 weken durende sluiting van de voedselbank.

„Nou, inderdaad! We zijn platgebeld door wanhopige cliënten en de media. Vorige week kwam het bericht dat het distributiecentrum in Meppel, waarvan wij 90% van onze goederen betrekken, 3 weken dicht is. Ik heb toen, tijdens de reguliere uitgifte op donderdagavond, iedereen een nieuwsbrief meegegeven waarin staat dat we de komende 3 weken op donderdagavond geen uitgifte hebben maar dat ik ’s morgens tussen 9 en 11.30 wel aanwezig ben en dat er in die uren wel uitgifte is. Er zijn heel goedbedoelende mensen hulpacties op touw gaan zetten, maar dat was overbodig en heeft vooral geleid tot onrust”.

Waar komen de spullen die je nu uitdeelt vandaan?

„We gaan dagelijks bij de supermarkten in onze gemeente langs om boodschappen op te halen. De Coop’s, een Albert Heijn en de Aldi’s leveren spullen die uit de schappen worden gehaald omdat ze niet perfect zijn. Bijvoorbeeld een zak prei waarvan de bladeren verkleuren of een kilo appels waarvan 1 een donker plekje heeft. Kromme komkommers, spullen waarvan de verpakking gekreukt is. Allemaal niet verkoopbaar maar wel goed eetbaar. Spullen die over de datum zijn hebben we niet. Ook wij moeten ons aan het reglement van de keuringsdienst houden. Van het Veendammer zwemparadijs ‘Tropiqua’ kregen we 100 vrijkaarten, dat is toch geweldig!”

Super! Er zijn ook supermarkten die niet meewerken. Waarom niet, denk je?

„Misschien omdat ze de spullen liever zelf tegen gereduceerd tarief verkopen? We zijn blij met alles wat we kunnen krijgen”.

Hoeveel mensen maken gebruik van jullie diensten?

„In Veendam en Muntendam maken 312 huishoudens gebruik van de voedselbank. Dat is relatief veel en dat komt doordat er veel werkloosheid is in de Veenkoloniën”.

Karin komt binnen en is erg opgelucht dat ze toch wat spullen kan krijgen. Ze is 28, zwanger en komt al 2 jaar bij de voedselbank. Ze heeft schuldhulpverlening en gelukkig is het einde daarvan in zicht. Ze is erg blij met de spullen die ze zelf mag uitzoeken: ”Alles is meegenomen”.

Dick Hellwich komt spullen brengen, vooral groente, brood en asperges.

Waar komt dit vandaan?

„Van de voedselbank in Delfzijl. Daar hebben ze ook problemen door de sluiting van het distributiecentrum, maar in die gemeente zijn veel meer supermarkten, en die vangen dus een grotere klap op”.

Wie betaalt jullie, de bus en het gebouw?

„We krijgen subsidie van de gemeente voor het gebouw, de rest wordt gefinancierd door donateurs en de kerk. Wij doen dit werk op vrijwillige basis”.

Ik heb wel eens gehoord dat hier ook mensen met taxi’s en bedrijfsauto’s spullen komen halen.

„Dat kan. Mensen die moeilijk ter been zijn kunnen daar vervoer voor regelen. Er zijn ook werkende mensen die toch in de schuldhulpverlening zitten na een faillissement of scheiding. Alle cliënten hebben een intakegesprek gehad, zijn gescreend en hebben inzage in hun financiën moeten geven. Het is ook niet zo dat iedereen met een uitkering aanspraak kan maken op onze diensten. Alleen mensen die 40 euro aan weekgeld hebben, of zelfs nog minder, komen hiervoor in aanmerking. In Veendam en Muntendam heb je het dan over ruim 600 huishoudens, waarvan de helft niet komt. Ik denk uit schaamte. Natuurlijk is onze screening niet sluitend, mensen kunnen zwart werken of een 2de bankrekening hebben. Dat is helaas nauwelijks te controleren”.