FC Groningen snel tevreden

GRONINGEN/VEENDAM - Tien dagen voor de competitiestart is nog onduidelijk welke spelers er tegen Heerenveen aan de aftrap staan. Trainer Ernest Faber heeft de drie zwaardere oefenduels aangegrepen om verschillende combinaties uit te testen. In alle linies zijn er nog vraagtekens. Te beginnen met wie er straks onder de lat staat. FC Groningen houdt er rekening mee dat Sergio Padt vertrekt. Voor diens opvolging richt de club zich op het buitenland, want in Nederland zijn er geen geschikte kandidaten meer voorradig.

Verdedigend maakte FC Groningen tegen zowel Rödinghausen (3-3), Granada (2-2) als Emmen (4-3) een laconieke indruk. Van de vijf spelers die voor de centrale verdediging in aanmerking komen, verzamelden met name Mike te Wierik en Yoëll van Nieff zaterdag minpunten. De nog wat onwennige nieuweling Te Wierik liet voorafgaand aan de 1-2 Alexander Bannink uit zijn rug weglopen. Van Nieff overkwam hetzelfde bij de 3-3 van Cas Peters. Een week eerder zag Van Nieff er ook al niet sterk uit bij beide goals van Granada.

Kasper Larsen en Samir Memisevic lijken vooralsnog het best denkbare centrale verdedigingsduo. Beiden zijn echte verdedigers en kopsterk. Memisevic is bovendien ook nog opbouwend vrij goed. Met aanvallende backs als Todd Kane en Django Warmerdam is het misschien ook wel zo verstandig om centraal achterin voor echte verdedigers te kiezen.

Middenvelder Juninho Bacuna wordt elk jaar beter en sterker, maar lijdt helaas aan hetzelfde euvel als Van Nieff: beiden zijn na geslaagde acties snel tevreden over zichzelf en dan sluipt de gemakzucht in hun spel. Daarmee doen de talentrijke stadjers niet alleen hun ploeg, maar ook zichzelf tekort. Scouts en trainers zien die gemakzucht namelijk ook. Fons Groenendijk negeerde Van Nieff om die reden bijna een jaar lang bij Excelsior, maar de Groninger is kennelijk hardleers. Zonde. Bacuna werd een half uur voor tijd vervangen door de 17-jarige Ludovit Reis en daar werd het niet eens minder van. Reis oogt nu al stabieler.

Faber begon tegen Emmen met het spitsenduo Tom van Weert-Lars Veldwijk, maar dat lijkt geen gelukkige combinatie. Beiden zijn niet complementair aan elkaar. Na de rust met de creatieve Mimoun Mahi als partner van Van Weert werd het aanvalsspel dynamischer, wat overigens mede te danken was aan de impulsen van Oussama Idrissi.

FC Groningen oefent vanavond in Haren tegen de Spaanse subtopper Real Sociedad (aftrap 19.00 uur). Hopelijk is bij de spelers het besef ingedaald dat er meer tempo, concentratie en strijd nodig is om de afwachtende aanhang weer enthousiast te krijgen.