Roman over Tjerk Vermaning op komst

Groningen -  

GRONINGEN -In de roerige jaren zestig en zeventig was Tjerk Vermaning wereldwijd een fenomeen, een media event. Aan de lopende band groef deze Drentse amateur-archeoloog bijzondere artefacten uit de oertijd op, daarmee de geschiedenis van ons land met duizenden jaren verlengend.
Hij was van eenvoudige komaf en zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde, met name die aan de Groningse universiteit. Het ene jaar won hij de Cultuurprijs van Drenthe, een volgend jaar stond hij voor de rechtbank in Assen. Over deze nog steeds boeiend persoon komt Bennie Roeters nu met de roman Tjerk. Roeters zet Vermaning in op de roerige gebeurtenissen gebaseerde roman neer als een man die bereid is alles op te offeren om zijn gelijk te bewijzen. Ook geeft Roeters een interpretatie van wat er nou eigenlijk in die tijd is voorgevallen.
Tjerk verschijnt op 19 september bij Uitgeverij Passage. De presentatie van het boek vindt die dag plaats in café Belcampo in Amsterdam, de woonplaats van Bennie Roeters. Daarna gaat Bennie Roeters met zijn roman op tournee, waarbij nadrukkelijk Drenthe en Groningen aangedaan gaan worden. Tjerk is een van de boeken die Uitgeverij Passage dit najaar gaat uitbrengen. Daarnaast verschijnen een boek over Mata Hari, het nieuwe deel in de romancyclus van Meindert Talma, de Grote Rotterdamse Punkroman en meer. De nieuwe folder van de uitgeverij is nu beschikbaar.