Jachthonden vermaken

VEENDAM- - Zaterdag was recreatiegebied Borgerswold het decor voor de jaarlijkse jachthondenproef die door de Jachthondenopleiding Oost-Groningen werd gehouden. Circa 80 combinaties, afkomstig uit het gehele land, namen hier aan deel.

Een jachthondenproef is in feite een examen en bestaat uit drie gestandaardiseerde gedrag- en gehoorzaamheidsproeven en zeven gestandaardiseerde apporteerproeven.

Gedurende het morgengedeelte moesten de honden de proeven voor het C- en B-diploma afleggen. Na de middagpauze mochten de honden, die tijdens het morgengedeelte op alle proeven een voldoende hadden behaald, deelnemen aan de proeven voor het A-diploma. Deze proeven bestaan uit een dirigeerproef te land, waarbij de hond door zijn eigenaar via een stoppunt naar de valplaats van een houtduif moet worden gedirigeerd. Dit stoppunt ligt ongeveer ongeveer 100 meter van de inzetplaats en 50 meter van de duif.

Indien de hond op de dirigeerproef een voldoende heeft behaald mag worden deelgenomen aan de proef “Apport van verre loper over breed water”. Tijdens deze proef moet de hond aan de overzijde van een breed stuk water een weggesleepte wilde eend apporteren. De hond dient daarbij gebruik te maken van het sleepspoor. Dit sleepspoor is minimaal 150 meter en maximaal 300 meter lang en bevat 2 haken van ongeveer 90 graden. Na afloop werden de prijzen uitgerijkt.