Vesting Spectaculum in Bourtange op 12 en 13 augustus

Veendam - Op 12 en 13 augustus trekt de groep Fogelvrei de vesting Bourtange binnen, om het wiel der tijd terug te draaien en er een historisch spektakel te organiseren. Tientallen ambachtslieden, muzikanten en kampementen uit oude tijden, gaan de vesting bevolken.

U kunt meekijken over de schouders van een smid, een leerbewerker, een bereider van kruidenmengsels, een zilver- / goudsmid en heel veel anderen.

Een groots middeleeuws cultuurspektakel met muziek, dans, middeleeuwse activiteiten voor kinderen en typische karakters uit vervlogen tijden, dragen zorg voor het vermaak van de bezoekers.

Op de bastions en weiden langs de grachten wordt de tijdreis heel erg tastbaar. Talloze kampementen laten zien hoe men vroeger leefde. Ridders, musketiers en marketenders laten de Middeleeuwen herleven.

Op zaterdagavond, als de duisternis langzaam invalt, begint de middeleeuwse nacht. De vesting wordt verlicht met fakkels, flambouwen en olielampen en het turbulente leven van vroeger wordt uitgebeeld door tientallen artiesten.

Overal in de vesting is er actie. Beleef van dichtbij wat men vroeger in de avonduren deed. Het spel eindigt met een vuurspektakel op het molenbastion.

Het Vesting Spectaculum is een feest voor iedereen, jong en oud.

Dus zadel uw paard, span de koetsen aan en kom naar de vesting voor een onvergetelijke belevenis.

www.bourtange.nl

In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

Spinbarg is ook de naam van ons project. Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen wil Spinbarg de mensen vangen in een betoverend web vol verhalen, beelden en muziek. Het gezelschap brengt oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. Maar vooral wil Spinbarg de verbeelding stimuleren. Zodat iedereen die Spinbarg heeft meegemaakt, straks widde juffers ziet theedrinken in de mist. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten - een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken.

Vanaf augustus 2017 trekt Spinbarg met het historische vrachtschip De Familietrouw van het Veenkoloniaal Museum Veendam door de provincie Groningen. Op tien locaties verspreid door de provincie kunnen mensen het schip bezoeken. In het ruim staan twaalf kijkkasten: kleine theatertjes, waar de bezoeker verhalen beleeft, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers en componisten. De rondgang door het schip eindigt in de roef, waar bezoekers een muzikaal verhaal horen over de woeste krachten van de zee (compositie Arnold Veeman, uitvoering NNO).

Tijdens de tournee legt de Familietrouw aan op tien locaties. Op iedere aanlegplek organiseren we samen met bewoners activiteiten. Daarbij luisteren en kijken wij naar wat er op een bepaalde plek al gedaan wordt en wat mensen graag willen doen. Daar sluiten wij bij aan. Zo ontstaat op iedere locatie een uniek minifestival met een eigen programma.

Planning tournee 2017:

18, 19, 20 en 21 augustus: Groningen, Kleine der A

1, 2 en 3 september: Sappemeer, haven tegenover Historische Scheepswerf Wolthuis, Noorderstraat 308