Pé Langen heeft plannen

VEENDAM - Houten vloeren, oude deuren en gietijzerramen overal. Prachtig! Het huis staat verder vol met allerhande bezienswaardigheden, heel wonderlijk allemaal.

Pé, ik las dat je een hondenontmoetingsplek wilt in Veendam. Hoe en waarom?

,,Daar is vraag naar vanuit de Veendammers. Veel mensen durven hun hond niet los te laten lopen omdat ze bang zijn dat de hond achter hardlopers of fietsers aan gaat. Of omdat men bang is voor andermans bijtgrage hond. Men wil een plek waar honden los kunnen lopen zonder dat een ander daar hinder van heeft. Eventueel met een vijver, opruimzakjes en speelattributen zoals pallets, rioolbuizen en grote banden. Een speeltuin voor honden. Er ligt nog niks vast, dus mensen kunnen suggesties aanbrengen over de plek en inrichting.”

,, Ik vind het terrein waar het asielzoekerscentrum gestaan heeft wel geschikt, maar misschien zijn er betere ideeën.

En dat ga je binnenkort inbrengen in de gemeenteraad?

,,Ja, meteen na het reces gaan we dat inbrengen.”

Je bent raadslid en samen met fractiegenoot Lies Zondag zit je in oppositiepartij V.U.K. Waar houden jullie je zoal mee bezig?

,,Lies is erg actief tegen het plaatsen van windturbines. Wij denken dat windturbines niet lonend zijn op het land. In zee nog wel, maar we zien veel meer in zonnecollectorvelden, bijvoorbeeld op de voormalige vuilstortplaats.

We zijn op zoek naar jonge nieuwe raadsleden voor onze partij, het is tijd voor een ‘frizze wind’ in onze gemeenteraad. Om werkgelegenheid te creëren willen we legaal wiet laten verbouwen door de sociale werkplaatsen. Als we in het college van B&W komen, zullen we aan de Nederlandse regering laten zien dat het kan en hoe het moet. Niet alleen stimuleer je zo de werkgelegenheid, je haalt de wietteelt ook meteen uit het criminele circuit en de kwaliteit van de wiet is gegarandeerd omdat de planten geen chemische, groei-versnellende middelen krijgen. Dus meer werkgelegenheid, minder criminaliteit en afvaldump en een heilzaam product tegen pijn en ziektes.

Ook wil ik graag dat het kruispunt bij het winkelcentrum in Wildervank veiliger gemaakt wordt. Verkeer op de brug heeft te maken met een optisch probleem: door de brugleuning lijkt de weg smaller en kan men bovendien de snelheid van het aankomende verkeer soms moeilijk inschatten.”

Heb je al een oplossing bedacht?

,,Ja, ik ga een rotonde om het hele winkelcentrum voorstellen. Qua ruimte kan dat en het zou de situatie een stuk veiliger maken.”

Wat vind je van de nieuwe rotonde?

,,Erg mooi, maar ook erg duur en ze zijn duur in onderhoud. De nieuwe fontein op het Lloydsplein is alweer kapot. Die 9 ton had ook gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld het onderhoud van bestaande zaken die nu verpauperen en overwoekeren, zoals fietspaden.”

Verder nog ideeën?

,,Jazeker, er wordt veel afval gedumpt en er is veel zwerfafval. Als de vuilinbreng gratis zou zijn, en in omliggende gemeentes is dat zo, zou er minder gedumpt worden. Bovendien zou er iemand moeten zijn die bruikbare zaken er tussenuit pikt en daar een kringloopwinkeltje bestiert.”

,,Meer recycling, minder afval, niet alleen metalen, maar ook andere nog bruikbare spullen.”

Zijn er nog nieuwe plannen van de gemeente aan de gang?

,,Ja, er komt een brug over het Oosterdiep die de Bendiksstraat gaat verbinden aan de Industrieweg.”