Boetes tegen hondenpoep

VEENDAM - trandbezoekers klagen steen en been. De gemeente Veendam kondigt aan streng op te willen treden hondenbezitters die zich in recreatiegebied Borgerswold in Veendam niet aan de regels houden.

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Wethouder Hammenga kondigt aan extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in te zetten in Borgerswold. Een hondenbezitter die de uitwerpselen van zijn hond niet opruimt, kan rekenen op een boete van 140 euro. Ook het laten loslopen van de hond in Borgerswold kan aardig in de papieren lopen. In de algemene plaatselijke verordening (apv) is een aanlijn- en opruimplicht ingesteld voor hondenpoep binnen de bebouwde kom. Dit geldt ook voor recreatiegebied Borgerswold. Wie zijn hond daar laat loslopen, riskeert een boete van 90 euro.

Als de hondeneigenaar geen zakje en schepje bij zich heeft, kan er ook een boete worden uitgedeeld. Er zijn inmiddels extra prullenbakken geplaatst.

Op de facebookpagina van De Veendammer leidt het bericht over de hondenpoep tot een felle discussie. Er zijn tegenstanders van de gemeentelijke maatregel: ‘Dus de honden mogen niet meer hond zijn? In een wereld met mens als hoofdrolspeler, ik ben benieuwd hoe ze het zelf zouden vinden 24 uur aan een riem te moeten zitten.’ Maar de aangekondigde maatregel kan ook op bijval rekenen: ‘Hehe eindelijk wordt er ook eens opgetreden tegen al die mensen die hun honden maar gewoon laten Los lopen! Zal vooral die baasjes aanpakken die 5 minuten na hun hond er pas aan komen lopen! Als je daar wat van zegt krijg je nog een grote bek terug ook.’

Er zijn ook mensen die gewoon een zakje en een schepje meenemen als ze de hond uitlaten: ‘Als ik mijn hond uitlaat in de wijk dan neem ik altijd een schepje mee. Als hij eens per ongeluk op een veldje poept dan schep ik het op en gooi het in de bosjes. Ik voel me daar zelf het beste bij omdat er kinderen spelen op de veldjes en het is een kleine moeite. Meestal rent onze hond zelf naar het hondentoilet.’