Kerkstraat open voor auto’s?

VEENDAM - et is een van de opties die worden onderzocht, bevestigt wethouder Henk Jan Schmaal. ‘Het is nog niet concreet. Het zijn enkel ideeën die onderzocht worden’, aldus de wethouder in een mail.

Bij de centrumondernemers is veel animo voor heropening van de Kerkstraat voor doorgaand autoverkeer. Ondernemers hopen dat het voor meer reuring gaat zorgen. Mevrouw Kalsbeek uit Wildervank vindt het te rustig in de Kerkstraat. Ook op de zaterdag. ,,Als er iets georganiseerd wordt is het druk, maar anders is het te rustig”, zegt ze. “De Kerkstraat moet gezelligheid uitstralen”, zegt een Kerkstraat-ondernemer. ,,Leegstand maakt niet gezellig, en komen er minder mensen. Ondernemers willen zien dat er geconcentreerd wordt.”

Joseph Kremer van juwelier Kremer: ,,Het contact met de gemeente is goed, en het gesprek aangaan is het allerbelangrijkste. We willen gaan kijken wat we met de Kerkstraat gaan doen, en samenwerken is hierbij key. De gemeente gaat inventariseren hoeveel ondernemers voor openstelling voor doorgaand verkeer zijn. We leven in een snelle tijd, even de auto uit en snel er weer in. Voor het gevoel is er minder tijd voor het doen van boodschappen. Maar het is ook brancheafhankelijk. Bij een witgoedzaak voor de deur van de winkel is het handig om even de tv in de kofferbak te laden.”

,,In de Kerkstraat staan winkels waar je doelbewust naar toe gaat, zoals voor een wasmachine of een televisie,”vervolgt Kremer. ,,Dat is niet echt shoppen. Dit soort winkels kun je beter in de Kerkstraat plaatsen en bereikbaar maken voor de auto. Het Promenadegebied is dan voor het shoppen, maar wel met behoud van de overlap voor het rondje. De filosofie is dan het aanpassen van de Kerkstraat om het aantrekkelijk te maken voor bepaalde type winkels. En dan hopen dat dit gedeelte binnen een tijdsbestek van tien jaar tot een groter winkelgebeuren opbloeit.”

“Alleen al in de Kerkstraat zijn er vijf terrassen. In Winschoten en Stadskanaal zijn het er minder”, zegt Henry Holwerda van Henry’s Eten & Drinken. ,,Tijdens het rondje heb je op allerlei punten een groot terras. Als we ook bereikbaar zijn met de auto, zal ook de leegstand afnemen. Een aantal steden in Nederland heeft dat al gedaan. Die straten zijn weer helemaal opgebloeid.”