Op bezoek bij... Bonney Brattinga

WESTERDIEPSTERDALLEN - Velen hebben er wel eens van gehoord, Westerdiepsterdallen, maar waar ligt dat nu precies, hoe kom je daar, hoe ziet het er daar nu werkelijk uit, wie wonen daar en is dat nu echt het kleinste ...dorp van Nederland ?

Vanaf de Kielsterachterweg rijd ik een meterslange oprijlaan op en ga op bezoek bij Bonney Brattinga (72). Hij is maar liefst 42 jaar woonachtig in één van de twee huisjes. In het tweede huisje woont een echtpaar met twee jongens. We nemen plaats in de grote tuin met een kop thee en Bonney begint te vertellen.

Westerdiepsterdallen is een buurtschap in de gemeente Veendam, De buurtschap ligt ten westen van Wildervank, aan een doodlopende laan vanaf de Kielsterachterweg. Met slechts twee huizen is het een van de kleinste plaatsen in Nederland. Een tijdlang heeft het slechts één inwoner gehad, toen een van de huizen leeg stond. Hiermee heeft Westerdiepsterdallen ook het Guinness Book of Records gehaald. Vanaf 2007 heeft Westerdiepsterdallen vijf inwoners en is daardoor qua inwonertal net iets groter dan Breezanddijk.

In het verleden stonden er in Westerdiepsterdallen zes huizen, maar in verband met de ruilverkaveling zijn deze huizen afgebroken. In 2007 kwam de buurtschap in het nieuws als "Asterix en Obelixdorp" nadat de vijf bewoners van de buurtschap een miljoenenproject inzake een vaarverbinding tussen Veendam en het Zuidlaardermeer wisten op te schorten. De bewoners verzetten zich tegen de aanleg van een nieuwe brug en de kap van 120 bomen. Volgens hun zouden veel van de bomen meer dan 40 jaar oud zijn en zou door de kap van deze bomen het uitzicht hierdoor worden bedorven. Het project werd uitgesteld. Inmiddels is de brug echter aangelegd en zijn de bomen ook gekapt.

Het verhaal heeft inmiddels de status van een legende. Bonney - van Bonifatius - Brattinga zat ooit in een bus die over de Kielsterachterweg reed, op weg naar een sollicitatie als biologieleraar in Stadskanaal. In het Veenkoloniale landschap zag hij een handvol vervallen huizen en Brattinga dacht: "Als ik word aangenomen, dan ga ik daar wonen." En zo gebeurde het.

"Wij zijn het restant van een dorp", zegt Brattinga, "want bij een echt dorp horen een kerk, een winkel en een café." 42 jaar woont Bonney nu te midden van het weidse Veenkoloniaal landschap, maar vervelen doet het niet. "Sinds mijn pensionering ga ik nooit meer in mei, juni of juli weg." Mensen gaan tegenwoordig overal heen op vakantie. Ik zal je vertellen als ik boven in de kersenboom zit, geniet ik net zoveel als iemand die op Ameland zit.

Westerdiepsterdallen heeft, teken van vooruitgang, "Wij zijn wel het meest vooruitstrevende dorp wat duurzaamheid betreft. Ons afval wordt gescheiden en mijn energierekening bedraagt, dankzij het stoken van een houtkachel, amper vijftig euro per maand. Wij hebben in Westerdiepsterdallen dus gas en licht, maar hebben de eerste 28 jaar onze stroom met een windmolen opgewekt." Wel blijven ze verstoken van de huis aan huis bladen, maar ik heb wel Facebook waar ik te weinig mee doe.

Bonney Brattinga liefhebber en deelnemer van het Drents Folkloristisch Dansfestival,

is geboren in het Friese Joure en noemt zich dan ook altijd `een Fries, die woont in Groningen, en de Drentse cultuur hooghoudt. Als dank voor mijn belangstelling krijg ik nog een rondleiding door zijn woning. Ruim een uur later verlaat ik Westerdiepsterdallen, de volgende afspraak met Bonny is dan al gemaakt