Pruiverij en Oetmaark in centrum Veendam

VEENDAM - Het programma van de Pruiverij en Oetmaark in het weekend van 2 en 3 september staat wederom bol van de activiteiten. Op en rondom het Museumplein staat een groot aantal Veendammer ondernemers waar het publiek allerlei culinaire verrassingen kan proeven voor een klein bedrag. Speciale aandacht is er voor de aardappel.

De Oetmaark wordt ingevuld met stands van de culturele instellingen van vanBeresteyn, de Klassieke Academie en verenigingen en stichtingen uit Veendam en omgeving. Het publiek kan zich hier uitgebreid laten informeren. De theaterkassa van vanBeresteyn is beide dagen geopend. Op het Museumplein staat een muziekpodium waar de stichting Bogdike en de stichting Kleinkunst optredens hebben geboekt in een aansluitend programma. De laatste act op zaterdag is de band Los Cascos en op zondag sluit de ABBA SOS band swingend het Prijverijweekend af. Ook verzorgt Bogdike muziekacts op verschillende plekken in het centrum en zullen er op zaterdag enkele straatheateracts te zien zijn. De Brandweer is eveneens present met spectaculaire demonstraties op het Kerkplein..

Naast het culinaire en culturele deel geeft AVEBE een presentatie en voorlichting over de toepassingen van zetmeel zoals die wordt gewonnen uit de aardappel. De cyclus van aardappel naar eindproduct wordt uitgelegd op een heus aardappelplein. Deze zal zich bevinden op het Veenlustplein. Enkele Veendammer ondernemers zullen laten zien in welke producten de zetmeel wordt verwerkt, van rookworsten tot tompouces. Medewerkers van de AVEBE zullen tekst en uitleg geven over genoemde processen. Avebe heeft drie productielocaties in Nederland, twee locaties bevinden zich in de provincie Groningen; Foxhol en Ter Apelkanaal. De derde is de aardappelmeelfabriek in Gasselternijveen in de provincie Drenthe. Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Veendam.

Het evenement is op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur, zondag zijn de markten en de winkels van 13.00 tot 17.00 uur geopend