Op bezoek bij… Martin van Emmerik

KORTE AKKERS - Vandaag waren we op de Korte Akkers, een streekje in de gemeente Veendam. Het ligt ten oosten van Veendam net over het A.G. Wildervanckkanaal en loopt door tot de gemeentegrens met Menterwolde en gaat dan over in Boven Veensloot.

De naam Korte Akkers zou afkomstig zijn van oude kaarten. Op die kaarten waren de akkers hier opvallend kleiner dan in de streek gebruikelijk is. Die korte percelen zijn overigens nog steeds te herkennen op de topografische kaart.

Martin van Emmerik (56) vestigde zich hier in 1999 in een vrijstaande woning, vanuit een flatwoning in Hoogezand. Een plek met rust en ruimte; een droom kwam uit. In zijn mooie en ruim aangelegde tuin vertelt Martin over zijn grootste hobby: Groningstalig liedjes schrijven en zingen. Martin, die al 32 jaar in dienst is van PostNL, maakte jaren terug deel uit van een vriendenclub die spontaan een muziekbandje oprichtte. In dat bandje genaamd “Puur Toeval” nam Martin de zang voor zijn rekening.

Na negen jaar was het genoeg en ging Martin met zijn liedjes enkel in het Gronings op de solotoer. Daarbij nam hij ook de keyboard en gitaar ter hand. En niet zonder succes: in 2011 haalde Martin de landelijke pers en radiostations met een Gronings lied vanuit zijn eigen gevoel geschreven, dat gaat over de teloorgang van het beroep postbode. Uit het hele land kwamen ontroerende reacties. In 2016 zocht Martin de opnamestudio op voor zijn allereerste cd. Martin zelf omschrijft dit als “een lied met inhoud opnemen”, naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder in 2015.

Martin; “Ik ben geen Singer Songwriter, en ook geen artiest die gehuurd kan worden, ik zing mijn zelfgeschreven volksnummers om mensen te raken. Daar geniet ik al meer dan genoeg van.” Toch kan hij in alle bescheidenheid enige publiciteit en belangstelling zeer waarderen. Binnenkort komt zijn Martin zijn tweede cd uit en die hij voorzien van eigengemaakte filmfragmenten om deze vervolgens via YouTube te delen.

Met in mijn hand zijn cd “Ik mis die elke dag een beetje meer” vertrek ik vanaf de Korte Akkers, een streek waar muziek door Martin met passie wordt gemaakt, zoveel is duidelijk geworden.