Boeren, burgers, buitenlui

VEENDAM - Op zaterdag 9 september 2017 wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden. Dit jaar is het thema: Boeren, burgers en buitenlui.

Het WBCV staat die dag van 10.00 tot 16.00 uur met een stand in het Cultuurcentrum vanBeresteyn aan het Museumplein. U kunt hier onder andere gratis de Winkler Prins Route krijgen, een wandelroute door het centrum van Veendam.

Ook kunt u kijken naar een fotopresentatie van Rink Oosting, dit onder het genot van een gratis kop koffie. Om 10.00 uur en om 15.00 uur start vanuit het cultuurcentrum een begeleide wandeling door het centrum van Veendam onder leiding van landschapsgidsen.

Maar er is meer. Anthony Winkler Prins, de Veendammer predikant, schrijver, dichter en encyclopedist, was in 1878 medeoprichter van de vrijmetselaarsloge in Veendam. Hij bedacht de naam ‘Het Noorderlicht’. De loge bestaat al meer dan 130 jaar en is daarmee één van de oudste vrijmetselaarsloges in ons land.

Het gebouw aan het Beneden Westerdiep 47 in Veendam staat er al sinds 1878 en ziet er aan de buitenkant uit als een normaal woonhuis. Echter, achter de voorgevel herbergt het één van de mooiste werkplaatsen van Nederland. De rituele ruimte werd in 1926 uitgevoerd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Groen. Kenmerkend zijn het gotisch gewelfde plafond en de inrichting in Art Deco en Jugendstil uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Het gebouw is zaterdag de gehele dag geopend.