Het laatste applaus voor Vocaal Ensemble

VEENDAM - Veel koren lukt het niet om nieuwe leden aan te trekken en vergrijzen. Bij het Regionaal Vocaal Ensemble (RVE) uit Veendam was dit vooral problematisch door het tekort aan mannen. Zaterdag was het laatste concert.

Het koor heeft 23 leden, waarvan 6 mannen. En was men op een punt aanbeland dat de balans tussen de stemmen niet meer optimaal was. Daarnaast was het door de krimp van het ledenaantal en publiek bij concerten financieel lastig om nog rond te komen.

Zaterdagavond werd in de Grote Kerk te Wildervank hun 18 e en laatste concert gegeven. Er zijn in totaal 106 optredens verzorgt, en 22 seizoenen een kerstconcert. Voor de laatste maal schitterden de mannen en vrouwen in het koor met hun prachtige stemmen onder de bezielende leiding van dirigent Anne E. de Bruijn en oud-dirigent Gerrit-Jan Rutgers. Zij werden op het orgel begeleid door Carel van Aurich en pianiste Vesela Stankova.

Het publiek genoot van een bloemlezing uit allerlei muziek die in het 28 jarig bestaan van het koor zijn uitgevoerd. Na afloop klonk een langdurig applaus. Sommige koorleden deed het zichtbaar wat. Zaterdagmiddag werd druk gerepeteerd met een heel dubbel gevoel. Koorlid Francina Muizer denkt dat het besef pas echt op maandagavond komt wanneer er geen repetitie is. In de loop van de jaren is het een hecht koor geworden en het afscheid valt zwaar. Francina zit er al 27 jaar bij: ,,Het is zo jammer, want de kwaliteit van het koor is nog steeds hoog. We hebben ook nog hartstikke goeie stemmen bij de mannen. Vrouwen erbij krijgen is geen probleem, maar er moeten eerst mannen bij.”

Op de vraag hoe dat komt zegt ze: ,,Mannen willen alleen maar een enkele project zingen, en hebben geen zin om elke week een repetitieavond bij te wonen”.

Er is een roep om meer mannen met een goede zangstem. Met tien mannen erbij zou het koor verder kunnen en kan een doorstart worden gemaakt.