Bieb klaar voor toekomst

VEENDAM - et de nieuwe blikvanger, het balkon van 113 vierkante meter over het foyer heen.

In oktober of november komt er nog een officiële opening. Wethouder Jaap Velema kon vanwege vakantie niet aanwezig zijn en het zou zonde zijn als hij de officiële opening niet kon doen. Velema is de aanstichter van het hele gebeuren. Met de directie van het theater, het Veenkoloniaal Museum en met de Bibliotheek is hij om tafel geweest voor een plan van aanpak. Het moet een mooi bruisend geheel worden, en bij de Bibliotheek was er altijd al de wens om te gaan vernieuwen.

Na de pilot in Bibliotheek Appingedam, is Bibliotheek Veendam als tweede vestiging in Nederland ingericht volgens de allernieuwste formule. Met deze formule is de bibliotheek meer dan ooit tevoren een omgeving is waar mensen – jong en oud – zich kunnen ontwikkelen en het plezier van lezen en leren ontdekken. In 2010 liep de bibliotheek in Veendam ook al voorop met een nieuwe inrichting en een andere manier van presenteren.

De bibliotheek is onherkenbaar vernieuwd en ingericht op de kernfuncties ontmoeten, leren en ontdekken. Nieuw zijn onder meer De Speelplaats en De Fabriek, waar ook na de open dag vele workshops georganiseerd worden. Om 16.00 uur reikte wethouder Bert Wierenga certificaten uit aan de vrijwilligers die aan de slag gaan in het Taalhuis van Bibliotheek Veendam. Hier kunnen volwassenen terecht om hulp te krijgen bij het leren lezen en schrijven.

Kinderen konden in De Speelplaats slingerapen en papegaaien spotten. In De Fabriek hebben bezoekers kennis gemaakt met digitale snufjes en technologieën, zoals robots programmeren en 3D-printen. Ook was er informatie te verkrijgen over de cursussen en de andere activiteiten van de bibliotheek.

Het nieuwe bibliotheekconcept is veel meer gericht op alle activiteiten buiten het boekenlenen om. Lenen van boeken en de collectie blijft gewoon bestaan, maar onder de noemer van Bibliotheek 3.0 heeft de Bibliotheek nog meer als voorheen een educatieve en maatschappelijke functie. Waar kinderen ook voorbereid worden op de digitale samenleving. Het Taalhuis is een samenwerkingsverband met de Noorderpoort en de gemeente opgezet voor laaggeletterden, waar er nog te veel van zijn. Daarnaast worden er allerlei digitale cursussen gegeven voor mensen die niet meekomen in deze gedigitaliseerde wereld. Maar toch contacten met de overheid moeten gaan houden. Deze doelgroep is vanaf 40 tot 70 jaar.