‘Ik liep 160 kilometer per week’

HOOGEZAND - oe gaat het met de voorbereiding?

,,Goed, ik heb vandaag een rustdag omdat ik gisteren 32 kilometer heb gelopen. Ik volg een schema van 13 weken dat me op de marathon voorbereidt. In de eerste periode bouw ik vooral uithoudingsvermogen op door middel van duurlooptrainingen en vanaf deze week bouw ik sprintkracht op door veel intervaltrainingen te doen.”

Altijd fijn, intervaltrainingen!

,,Ja hoor, 400 meter zo snel mogelijk lopen en dan 400 meter rustig herstellen. En dat een keer of 20.”

Waarom ben je gaan hardlopen? En wanneer?

,,Ik ben 32 jaar geleden begonnen omdat ik nauwelijks conditie had en omdat ik graag wat wilde afvallen. Het begin was moeilijk, ook omdat ik zonder meer begonnen was en geen opbouwschema gebruikte. Eerst liep ik 2 of 3 keer per week en later bijna iedere dag. Het werkt verslavend en na 2 jaar liep ik m’n eerste marathon. Er zijn periodes geweest waarin ik 160 km per week liep. Zo erg is het nu niet meer.”

Loop je altijd alleen?

,,Vroeger wel, maar ik heb al een aantal jaren een loopmaatje, Bennie. Mijn vrouw Elly gaat ook regelmatig op de fiets mee en voert ons dan bananen, water en energiedrankjes. Ik liep wel eens met de atletiekclub mee en dan is het normaal zo dat de snelle lopers de tragere lopers op de terugweg oppikken en vanaf dan past ieder zijn snelheid aan aan de langzaamste, zodat je als groep weer terugkomt. Dat noemt men stofzuigen.”

Moet je speciale dingen doen of laten voor je sport?

,,Nee, ik eet bewust maar niks speciaals. Nu ik ouder ben gebruik ik wel een voedingssupplement dat mijn botten stevig houdt.”

Aan welke wedstrijden denk je graag terug?

,,Aan m’n eerste marathon onder de 3 uur, de Drentse volksmarathon in 1996. Ik heb ook 5 keer de Noordelijke loopcircuit-competitie gewonnen en gisteren was de ‘7 kilometer van Martenshoek’. Ik had graag voor de 11de keer meegedaan maar dat paste niet in mijn marathonschema.”

Waarom ga je stoppen?

,,Ik stop met de marathons omdat ik de 13 weken durende voorbereiding teveel vind. De kortere loopjes blijf ik wel doen.”

Heeft het lopen invloed op je gezondheid?

,,Ja, ik ben een aantal jaren geleden geopereerd en als gevolg van deze operatie kreeg ik een bloedvergiftiging. Na die periode ben ik weer heel goed teruggekomen. De specialist zei dat dat zonder mijn goede conditie heel veel slechter had kunnen aflopen.”

Ga je 15 oktober de marathon winnen?

,,Dat zou ik nooit zeggen, maar mijn richttijd is 3.30 en ik ga m’n uiterste best doen.”