Tientallen jaren bij Albatros

WILDERVANK - edewerking gaf het Louth Male Voice Choir uit het Engelse Louth, waar Albatros een bijzondere geschiedenis mee deelt.

De beide mannenkoren hebben afwisselend hun repertoire ten gehore gebracht. In de grote finale vermengden de beide koren zich, en werd op zeer indrukwekkende wijze met een stemvolume van ruim zeventig mannen de kerk met liederen gevuld van populair en christelijk werk. De koren stonden onder de bezielende leiding van de dirigenten Anton Stulp en Graham Burrell.

In Wildervank hadden de beide koren elkaar op het lustrumconcert voor de veertiende keer ontmoet. De kerk in Wildervank was uitgekozen vanwege de ruimte, de goede akoestiek en het bijzondere Walcker-orgel uit 1913. Tijdens het gezamenlijk optreden werden de koren door het orgel, en de piano, begeleid.

Het mannenkoor is uit een fabriekskoor voortgekomen. Zingend tijdens het werk in de sigarenfabriek Albatros in Nieuwe Pekela was men op een gegeven moment op het idee gekomen om een mannenkoor op te richten. De eigenaar Reint Harm Koning vond het prachtig van ‘zijn jongens’, en heeft dat enorm gestimuleerd. Hij vroeg ook regelmatig: ‘bis’t doe aal lid van het mannenkoor?’

September 1932 is het oprichtingsjaar van Albatros. Harm Meijer, het oudste koorlid, is in augustus 1932 geboren en heeft nog bij de sigarenfabriek als sigarenmaker gewerkt. Hij is bijna 60 jaar lid en zingt nog steeds. Verder heeft het koor drie 60 jarige jubilarissen tussen haar gelederen. Ze hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend. En zingen houd jong.