Week van de klarinet

VEENDAM- - Docent Johan Bijen van de Muziek-, Dans en Theaterschool Veendam organiseert op woensdag 19 oktober van 19.00 tot 20.00 uur een gratis toegankelijke demonstratie van klarinetten op de bovenste verdieping van Cultuurcentrum VanBeresteyn. Na afloop kunnen geïnteresseerden in gesprek met de docent over mogelijke les vormen.

De klarinet is een houten blaasinstrument met een rijke klank die kan variëren van warm en gloedvol tot helder en fel dynamisch; fluweelzacht en ook doordringend en krachtig.

De klank wordt vooral bepaald door de combinatie van het enkelriet met het mondstuk. De klarinet bestaat al ruim 300 jaar. Door de bouw van de klarinet is het toonbereik van uiterst laag tot zeer hoog. Het instrument bestaat uit 5 delen en is gemaakt van (Afrikaans ebben-)hout of van kunststof en past in een kleine koffer. Basklarinet, es-klarinet en bes-klarinet zijn de meest gebruikte soorten, maar er zijn veel meer leden van deze familie van instrumenten. Zowel jongeren, vanaf 9 jaar (niet te kleine handen en een gebit zonder melktanden) als ouderen kunnen les krijgen op de klarinet. De praktijk heeft uitgewezen dat het geen enkel probleem is om op latere leeftijd te beginnen. Het motto van de muziekschool is dan ook: nooit te vroeg en nooit te laat! Meer informatie op www.mdtveendam.nl