Spoorzoekers exposeren

VEENDAM - et zeven dames van de fotoclub, die 12 leden telt, is vorige de expositie ingericht met heel gevarieerd werk.

Naast landschappen zijn portretten, dieren, bloemen en ook abstract werk te zien. ,,We moeten ons werk ’s een keer laten zien”, stelde Mariël voor. De andere leden zijn er enthousiast over, en het is heel spannend. ,,We zijn ook best wel trots op onze eerste expositie op zo’n mooie locatie”.

Mariël de Vos heeft de fotoclub in 2015 opgericht. Begonnen met zeven leden kwam er via een fotocursus steeds meer nieuwe aanwas bij. Sommigen hadden het in zich en werden benaderd om bij de fotoclub te komen. Mariël is vanaf haar 13de met fotografie bezig, maar de laatste drie jaren heeft ze zich er heel intensief op toegelegd. Ze ging een fotocursus volgen en werd lid van fototijdschriften.

Nu geeft ze zelf ook fotocursussen van met name de basisfotografie met de grondbeginselen. Ze vindt het leuk om kennis over te brengen. Clublid Iekje Deelstra werd via de cursus van Mariël ook besmet met het virus, en fotografeert sinds februari 2016. ,,Elke twee weken is er een opdracht met techniek”, verteld Iekje. Wat is diafragma, wat is sluitertijd en welke knopjes zitten er allemaal op. Mariël: “Het staat ook wel in de boekjes, maar door zelf te doen krijg je echt een idee wat het is”.

Op basis daarvan gaan ze met elkaar op pad om te leren hoe de camera in te stellen en welke knopjes er voor zijn. Op het onderwerp worden ook de technieken toegepast, zoals de diafragma instellingen voor de scherptedieptes.

De clubavonden worden twee keer per maand gehouden in het dorpshuis De Molenwiek. Daar worden nieuwe foto’s beoordeeld. Er wordt gekeken naar de techniek en naar het onderwerp. Elke twee weken wordt er een foto van de week gekozen, en elke maand een foto van de maand. Die ook op de website wordt geplaatst. De foto van de maand wordt afgedrukt en krijgt een mooi plekje in het dorpshuis. De foto’s van de clubavonden worden op de Facebook pagina geplaatst.

Regelmatig worden er clubtochtjes ondernomen voor fotogenieke onderwerpen. Zoals naar de Meikermis in Groningen, of voor avondopnames in de stad. De dierentuin en de orchideeënhoeve biedt ook leuke foto-onderwerpen. Marsia Stelling kocht in 2013 haar eerste spiegelreflex camera. Een van de onderwerpen van de club was ‘Paint it Black’, een song van The Rolling Stones.

Door dat nummer geïnspireerd moest een foto worden gemaakt. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Marsia had een stel schilderspenselen bij elkaar diep in zwarte verf gezet en op een wit vlak gelegd waar de verf op uit liep. Het zwart-wit effect geeft het nog meer sfeer. De expositie is te zien tot 26 november.