Stichting presenteert fotoboek over oorlog

VEENDAM- - De Stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank presenteert op 1 november a.s. om 16.00 uur in het Veenkoloniaal Museum te Veendam een fotoboek over de herdenkingsstenen, die in 2015 zijn gelegd.

De Stichting heeft voor de (toenmalige) huizen van waaruit Joodse medeburgers van Veendam en Wildervank in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen in Oost Europa herdenkingsstenen laten leggen.

Door het plaatsen van deze herdenkingsstenen heeft de Stichting beoogd de nagedachtenis aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden.

De eerste officiële steenlegging vond plaats op 4 mei 2015 in het bijzijn van nabestaanden in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum. Hierbij waren ook scholieren aanwezig uit basis- en voortgezet onderwijs. We spreken hier over de tweede doelstelling van de Stichting nl. het ondersteunen van onderwijsprojecten om de jeugd bewust te maken waar onverdraagzaamheid en respectloosheid toe kan leiden.

Na een aantal stille leggingen vond op 13 oktober 2015 de afsluiting plaats in het Veenkoloniaal Museum ook weer in aanwezigheid van nabestaanden.

Van de toespraken, steenleggingen, gedichten enz. zijn veel foto’s gemaakt. Hieruit is een selectie gemaakt en vormgegeven in een boek met veel sprekende foto’s . De officiële uitreiking vind plaats op 1 november. De heer Rob Vleesblok zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.