Op stek in De Groentetuin

VEENDAM - et winkelcentrum heeft een buurtfunctie, en leeft weer helemaal op. Adriaan en Marijke van Baak van Andreas Flowers uit Zuidbroek, bekend van het gemeentelijke re-integratie project in de kas en initiatiefnemer van ‘Volkstuin in de kas’ zijn neergestreken in het pand op de hoek met de F.J. de Zeestraat. ,,Wij brachten de groentepaketten door heel de provincie heen rondt”, vertelt Adriaan. ,,Mijn vrouw Marijke vond dat ik zo weinig thuis was.” Onderweg kwam hij vaak langs het leegstaande winkelpand aan de Brink. Hij heeft wel getwijfeld, maar na veel praten en denken werd besloten om de knoop door te gaan hakken. Alvorens dat te doen werd aan de klanten gevraagd hoe ze het zouden vinden om de pakketten zelf te halen. Daaruit bleek dat een heel groot deel het geen probleem vindt.

Adriaan: ,,Wij zitten hier vanaf 5 september en we zijn blij dat we het gedaan hebben. Want vanaf de eerste dag wordt het alleen maar drukker. Het is echt een succes. Ook vanuit de buurt komen er enthousiaste reacties. Iedereen hoopt dat we het hier lang vol kunnen houden. Men is ook blij dat er weer wat in zit hier. De winkel staat niet altijd helemaal vol, maar dat hoeft ook niet”.

Adriaan en Marijke zijn ondernemers met een sociale inslag. ,,Als het rustig aan doorloopt waardoor je iedereen rustig te woord kunt staan, doe je veel meer met de mensen uit de buurt. We proberen ook de prijzen te handhaven. Het is geen luxe uitstraling van de winkel, maar daardoor kunnen we de prijzen laag houden. We zijn bewust in deze wijk gaan zitten”.

,,Er komen steeds meer klanten. Je leert ze ook steeds meer kennen, ze komen langs en ze groeten je. De hoek van de winkel staat met de schuifpui ook altijd open. Het is een mooie plek hier”.

De familie Ockenburg vindt het heel gemakkelijk. “We wonen 400 meter hier vandaan. En hij is niet al te duur.”

Alie Kruizinga heeft woorden van gelijke strekking: ,,We wonen hier aan de overkant. Ik kom drie keer per week in de winkel. Het is lekker handig en het is niet duur. En het zijn verse en goede producten. Beter kun je het niet krijgen. En daarvoor hoef je alleen maar even over te steken, naar de buurtwinkel met ook de warme bakker ernaast (Bert Blom). Je moet de kleine winkelier ondersteunen en het een beetje levendig houden”. Toen de winkel pas geopend was heeft Alie dat op Facebook gedeeld”.

Adriaan: ,,Een deel verbouwen we zelf in de kas, en een deel halen we van de groothandel erbij. Zoals fruit, spruiten en de aardappelen van de klei af. Ik haal het zelf op, want ik wil zien wat ik in de winkel krijg. Twintig tot dertig procent in de winkel wordt zelf verbouwd. Naarmate we verder de winter naderen neemt dat ook af, maar het oogsten in de kas gaat wel het hele jaarrond door. Wij hebben ook pronkebonen en bruine bonen. En vers gesneden groentes met een eigen snijmachine”.

,,We hebben klanten die specifiek alleen voor de groenten uit de kas komen. De spekbonen zijn heel lang verkocht. De komkommers uit de kas zijn allemaal krom. De andere van de kwekers die we ook hebben zijn kaarsrecht. We hebben een totaalassortiment. Dat moet ook wel om de klanten te kunnen bedienen. Anders zou de winkel ook niet kunnen”.

De Groentetuin is op de maandag gesloten. De openingstijden zijn van half negen tot half zes. Adriaan: ,,Het is afgestemd op de openingstijden van de warme bakker hiernaast. We moeten elkaar een beetje versterken. In het pand naast ons zit sinds kort een pizzeria (Pizzeria Italia). Als de bakker fruit nodig heeft voor op het gebak komt hij even langs. Net als de pizzeria voor een deel voor de groenten. En daar genieten wij ook weer van.”