Spannende jeugdvoorstelling in de kerk

WILDERVANK - De Monument- en Concertcommissie is een unieke samenwerking aangegaan met het Schnitgerfestival. Het gaat hier met name om de bekendheid van het orgel. Orgel gecombineerd met jeugdtheater.

Je kunt meer met een orgel dan alleen maar kerkdiensten begeleiden, het is een veelzijdig instrument dat breed ingezet kan worden. We kregen via Erfgoedpartners, waarin erfgoed samengebracht wordt, de kans om de theatervoorstelling Doolhoofd ook in Wildervank te houden: “Kleintje Schnitger waait uit”. Het Wildervankster orgel is allerminst een orgel van Schnitger, het komt uit een andere tijdsperiode, maar het draait hier niet primair om het orgel. Het orgel speelt een rol in de theatervoorstelling waarbij het orgel in Wildervank, samen met de kerkruimte, uitermate geschikt is voor zo’n voorstelling.

Op 4 november is ‘s ochtends een voorstelling in Groningen en 's middags om 16 uur is dezelfde voorstelling in Wildervank te beleven. Het is een prachtige theatervoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een muzikale bewerking van de bekende mythe van de Minotaurus en Ariadne met een bolletje rode wol, waarin het orgel – bijna letterlijk – de rode draad vormt. En dat is extra spannend voor kinderen die op deze manier misschien voor het eerst een orgel horen en zien, zeker op deze manier.

Theatergroep Voor de wind beschrijft het zo: ‘Doolhoofd is een vernuftig muzikaal heldendrama van mythologische proporties. Voor helden en heldinnen vanaf 6 jaar, die niet bang zijn om te verdwalen. Want aan verdwalen houd je de stoerste verhalen over! Waarschuwing: niet geschikt voor helikopterouders. Dus get lost!’

Theseus is een held. Tenminste, dat denkt iedereen. Maar dan staat hij oog in oog met de monsterlijke Minotaurus… Ariadne vindt avonturen onzin. Tenminste, dat denkt ze. Maar dan staat ze oog in oog met Theseus… Samen komen ze terecht in een reusachtig doolhof. Met als enige wapen een bolletje rode wol. Zullen ze het raadsel ontwarren? Of is verdwalen eigenlijk zo gek nog niet?