Hotel Parkzicht in Veendam eerste brouwhotel van Nederland

VEENDAM - - Hotel Parkzicht in Veendam wordt het eerste brouwhotel van Nederland met unieke zelf gebrouwen streekbieren, waaronder Veenkoloniaal Wietbier, Tammo’s Blond en Adriaans Tripel.

De bieren worden gebrouwen met ingrediënten als mout en hennep uit Oost-Groningen. Er zijn contacten gelegd met de nieuwe mouterij in Bad Nieuweschans, waar Groninger graan verwerkt gaat worden tot mout.

Hoteleigenaar Appie Weij liep al enkele jaren rond met het idee om naar Duits voorbeeld het familiehotel in het centrum van Veendam uit te breiden met een eigen brouwerij. Hij verwacht met het nieuwe voor Nederland unieke concept nieuwe doelgroepen aan te spreken.

Parkzicht is inmiddels begonnen met een ingrijpende verbouwing. Het restaurant, de wintertuin en de grote zaal ondergaan een metamorfose. Bovendien wordt het hotel uitgebreid naar een naastgelegen pand aan het Museumplein in Veendam.

In het restaurant komt een unieke glazen brouwinstallatie en een open keuken. Gasten kunnen zo zien hoe de streekbieren gebrouwen worden. Na het brouwproces vindt de vergisting en lagering plaats in een pand naast Hotel Parkzicht aan het Museumplein.

Parkzicht gaat niet alleen zelf bieren brouwen. Amateurbrouwers, horecaondernemers of een vriendenclub kunnen straks tegen een vergoeding bierbrouwen in de brouwerij van Parkzicht. “Dat geeft weer een extra binding met de regio en het daarbij horende producten”, zegt Appie Weij.

Een van de streekbieren wordt een speciaal soort witbier dat onder meer met hennep uit de omgeving van Veendam wordt gebrouwen. “Wij gaan Veenkoloniale wietbier brouwen”, zegt Weij. Het bier wordt gebrouwen door de bekende ervaren Veendammer brouwmeester Jacob Melissen.

“Met deze investering creëren wij een uniek concept”, zegt Appie Weij. “Parkzicht wordt het eerste brouwhotel van Nederland. Combinaties van een brouwerij met proeflokaal of café zijn wel aanwezig in Nederland, maar nog niet zoals in Duitsland met een hotel.”

Weij verwacht dat Parkzicht met de eigen brouwerij bierliefhebbers uit binnen- en buitenland naar Oost-Groningen zal weten te trekken. Bierliefhebbers in Duitsland en België zullen nieuwsgierig worden gemaakt naar het nieuwe concept. “De hotelgasten kunnen straks hun lievelingsbier mee naar huis nemen, om het daar opnieuw te drinken en te beleven.

In het restaurant worden streekgerechten geserveerd die bereid worden in een nieuwe open keuken. “Dat geeft een extra beleving voor mensen die gezellig een avondje uit eten gaan. Dineren tussen de brouwketels. Dat wordt een regionaal hoogtepunt voor Groningers en mensen uit de kop van Drenthe. Onze gasten kunnen straks genieten van proefplankjes met verschillende bieren en streekhapjes.”

Ook rondleidingen en proeverijen voor vriendengroepen, families en bedrijven behoren straks tot de mogelijkheid, zegt Weij. “Samen bierbrouwen en dan genieten van een brouwersmaal.”

Het nieuwe Veendammer bier wordt verkocht onder de merknaam Bogdike, vernoemd naar de culturele organisatie die is opgericht door de begin 2017 overleden organisator Be Wever die begin jaren negentig met zijn bierlokaal ‘t Aaierdoppie als eerste in Oost-Groningen speciaalbieren en bierproefavonden introduceerde. De organisatie van Bogdike is akkoord met het gebruik van de naam, zegt Weij. “Be zou dit fantastisch gevonden hebben.”