Je hoeft geen koeien van het veld te duwen...

ZUIDWENDING - Negen enthousiaste jongetjes rennen door het clubhuis van DWZ, de voetbalclub van De Wieke en Zuudwen’n. Best een hoop herrie, al die noppen op de tegelvloer. Bovendien is het vroeg en ook nog koud buiten. Gelukkig is de koffie goed en aan de bar tref ik Adrie Kaldijk. Hij is de diesel waar de DWZ-motor op draait.

Adrie, hoe lang ben je al actief bij de club? En wat doe je dan allemaal?

,,Vanaf ’t begin, bijna 35 jaar geleden. Ik doe alles wat maar nodig is. Ranja inschenken, toezicht houden, veters strikken, baby’s in slaap wiegen, het kan allemaal. We zijn ook alvast begonnen met het organiseren van de feestelijkheden rondom het 35-jarig bestaan, volgend jaar juni. Vroeger gingen we op de fiets door de dorpen op zoek naar een geschikte wei, soms moesten we dan eerst nog koeien uit het grasland halen voordat we konden voetballen.”

Intussen zijn de jongens iets rustiger, ze overhandigen een ingelijst voetbalshirt aan Jeroen Vink, van motorrijschool Vink. Jeroen heeft de nieuwe shirts, sokken en broekjes gesponsord omdat de oude tenues soms wel jurkjes leken en de mouwen zeventien keer opgerold moesten worden.

De wedstrijd is begonnen, de tegenpartij ziet er ook geweldig uit, en twee teams, elf jongens en een meisje, rennen in hun blitse nieuwe pakkies achter de bal aan. Na twee keer 20 minuten mag iedereen ook nog een penalty nemen en eindigt deze wedstrijd, heel verrassend, in 5-0.

Wil je een keer komen kijken of meedoen? Dat kan op woensdagavond om half 7, je mag je melden in de kantine en je hoeft geen koeien uit het veld te duwen: DWZ beschikt over een prachtig sportterrein.