Nedmag takelt 10 ton 100 meter hoog

VEENDAM - Op vrijdag 3 november staat Nedmag een uitdagende klus te wachten. De fabriek ligt dan stil om onderhoudsklussen uit te voeren. Voor één zo een klus laat Nedmag in samenwerking met IJSSEL Technologie een kraan van 100 meter hoog aanrukken om een gewicht van 10 ton omhoog te takelen. Met deze kraan is het mogelijk de klus in één dag te klaren, waar normaal gesproken 5 dagen voor staat.

Sinds jaar en dag worden bij Nedmag in april en oktober de werkzaamheden neergelegd (een stop) om de ovens in de fabriek te koelen, inspecteren en te reinigen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf gefocust op het optimaliseren van deze processen. Nedmag stimuleert het continu ontwikkelen van werkprocessen in het kader van innovatie en duurzaamheid.

Wat wordt er geoptimaliseerd?

Eén van de meest tijdrovende werkzaamheden tijdens een stop is het verwisselen van de lange transportketting. Deze ketting is twee maal 45 meter lang en weegt 10 ton. De ketting wordt gebruikt voor Nedmag’s groene briketten die de ovens ingaan. Deze ovens verhitten de briketten totdat ze net niet smelten. Hierdoor ontstaat een zeer hard materiaal. Normaliter is het niet mogelijk om de transportketting in één keer te wisselen. Het is een stapsgewijs proces in een krappe werkomgeving wat erg belastend is voor de monteurs. Deze wisseling neemt daarom gemiddeld 5 dagen werktijd in beslag.

IJSSEL Technologie, verantwoordelijk voor uitvoer van het onderhoud op het Nedmag terrein, heeft in samenwerking met Nedmag de dakconstructie van het gebouw waarin de oven staat aangepast. En met resultaat: de aanpassing maakt mogelijk dat de wisseling in één keer in 1 dag plaats kan vinden. Om deze wisseling tot uitvoering te brengen is een imposante kraan van 100 meter hoog vereist.

Op vrijdag 3 november rond 12.00u zal deze wisseling voor het eerst plaatsvinden. Het is een uitdagende klus die 4 dagen werktijd winst moet opleveren. Voor Nedmag betekent deze klus wederom een stap vooruit in het optimaliseren van werkzaamheden. De medewerkers kijken met gezonde spanning toe om te zien hoe de klus tot uitvoering wordt gebracht.