De duivel en zijn moer: Huiveringwekkende volksverhalen uit het veen

VEENDAM - Vrijdag werd het eerste exemplaar van De duivel en zijn moer: Huiveringwekkende volksverhalen uit het veen overhandigd aan burgemeester van Oosterhout, de burgemeester van Emmen.

Van Oosterhout woonde voor zijn burgemeesterschap in het Groningse Borgercompagnie, vlakbij Veendam. Hij was lange tijd burgemeester van Aa en Hunze en daarvoor gemeentesecretaris van Veendam. De burgemeester weet dus als geen ander van het veengebied. Daarbij is hij als Neerlandicus en schrijver geïnteresseerd in literatuur.

Het eerst exemplaar werd overhandigd door auteur Harm van der Veen en illustrator Geert Schreuder. Harm van der Veen was als auteur en redacteur bij verschillende uitgaven over de geschiedenis van het veen betrokken. Geert Schreuder is professioneel kunstschilder in Onstwedde en maakte de illustraties bij het boek.

De duivel en zijn moer vertelt over het veen. Over het Bourtangermoor, het uitgestrekte veengebied in het noordoosten van ons land. Ooit warmden generaties Nederlanders en Duitsers zich aan de miljoenen turven die hier gestoken zijn. Maar De duivel en zijn moer is geen verhaal over economie en energie, maar over geheimzinnige krachten die dit zompige land verborgen hield.

‘Wild en woest en ledig ligt het ruwe veen’, dichtte de dominee en samensteller van de eerste encyclopedie, Anthony Winkler Prins. Voordat de turfgraver zijn schop in de moerassige veensmurrie stak en de woestenij bewoonbaar maakte, werd het door eerzame burgers zo veel mogelijk gemeden. Het ‘moer’ was een duivelsland, waar heksen rondvlogen, witte wieven over plas en dras zweefden, reuzen de spaarzame reizigers belaagden en aulken en nachtmerries als lugubere spookverschijnselen mens en dier bedreigden. Over deze duistere wereld gaat dit boek. Het legt verhalen die eindeloos zijn doorverteld, vast. Ze zijn te fascinerend om vergeten te mogen worden.

De illustraties zijn speciaal voor het boek gemaakt door Gerard Schreuder. De duivel en zijn moer verschijnt bij uitgeverij WBOOKS.