Geschiedenis van Letland en de relaties van Noord-Nederland met de Baltische landen in het Veenkoloniaal Museum

VEENDAM - - Hendrik Andries Hachmer geeft op woensdag 8 november een lezing in het Veenkoloniaal Museum. De lezing zal gaan over de geschiedenis van Letland en de relaties van Noord-Nederland met de Baltische landen.

De villa Fyn van Draat in Riga, de Golf van Riga, de houthandel van Meihuizen, Koert en Wilkens: er zijn tal van dwarsverbanden tussen Letland en de Groninger Veenkoloniën. Aan de hand van foto's van Letland en bronnen gaat Hendrik Hachmer tijdens de lezing in op de geschiedenis van deze bijzondere regio.

De schenking van het omvangrijke archief van houtzagerij Koerts uit Oude Pekela was in 2006 aanleiding voor het Veenkoloniaal Museum om contacten te leggen met Letland. In het archief van Koerts zitten bijzondere voorbeelden van bevrachtingsbrieven en verzekeringscontracten uit Letland. Ook het archief van K.&J. Wilkens leverde mooi materiaal op. Van houtzagerij Meihuizen was dankzij een mooie publicatie al bekend dat ze vele relaties onderhield met landen rond de Oostzee. Tot 1954 was er zelfs een kantoor van Meihuizen te vinden in Helsinki. Hachmer spreekt tijdens de lezing niet alleen over deze handelsrelaties, maar ook over de bijzondere geschiedenis van dit land waar Russen, Polen, Denen, Zweden en Denen oorlog om voerden.

Veenkoloniaal Museum Veendam

Woensdag 8 november 2017

20.00 uur

Entree 5,00 euro

Museumkaarthouders en Vrienden van het Museum gratis toegang