Pijnklachten bij koud en nat weer: dit doe je eraan

VEENDAM - De klok is verzet en de r is al even in de maand. Ofwel, het is eerder donker en het weer is nat en koud. Voor velen niet het meest ideale seizoen, met name mensen met reuma en artrose.

Kou en vochtigheid doet de gewrichtspijn en stijfheid in de spieren namelijk toenemen. Dit zien ze ook terug bij de patiënten in de praktijk aan de Steenstraat 10 in Veendam. Hier geven we hen uitleg over de klachten, adviezen over wat ze zelf kunnen doen en behandelen wij de pijnklachten.

Dat weersomstandigheden klachten aan spieren en gewrichten verergerd, is niet wetenschappelijk aangetoond. Omdat het weer uit vele componenten bestaat (denk aan temperatuur, luchtdruk en vocht) die van invloed kunnen zijn, is het ook lastig te onderzoeken. Een feit is echter wel dat mensen meer pijn ervaren bij koud en nat weer.

Beeld je eens in dat het erg koud is, je trekt je schouders dan vaak op wat een verhoging van de spierspanning geeft. Van koud en nat weer worden we over het algemeen niet blij, ook dit kan van invloed zijn op de pijn die je ervaart. Op een koude en natte herfstdag ben je eerder geneigd binnen te blijven, de auto te pakken in plaats van de fiets, ofwel je beweegt minder. Voor mensen met reuma en artrose kan dit de klachten weer doen toenemen.

Bij koud en nat weer koelt de huid sneller af en wordt de bloedcirculatie minder goed. Dit doet het lichaam, om energie te besparen. Gevolg is dat spieren stram aanvoelen en gewrichten stijf worden. De stramme spieren en stijve gewrichten zijn tevens gevoeliger voor pijn. Stramme spieren kunnen gaan verkrampen en hierdoor kunnen triggerpoints ontstaan, die op hun beurt weer pijnklachten geven.

Vervelende klachten met meerdere oorzaken. Fysiotherapeuten van Fysiotherapie Veendam hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van deze pijnklachten. Meer weten over wat zij voor u kunnen betekenen? Kijk op www.fysiotherapieveendam.nl.