Weerom noar vrouger breekt verkooprecords

HOOGEZAND-SAPPEMEER/VEENDAM - /VEENDAM De broers Henk en Bé Puister schreven samen het boek ‘Weerom noar vrouger’. Binnen drie weken na de officiële presentatie zijn er meer dan 250 exemplaren verkocht. Voor een boek in de streektaal een bijzondere prestatie. Vanaf vorige week is het boek ook in een deel van Drenthe en Overijssel te koop.

Het dagelijkse leven op het Groninger platteland én hun vader Wessel Puister staan centraal in het boek ‘Weerom noar vrouger’. Puister senior (in 2016 overleden op 92-jarige leeftijd) vormt de rode draad in deze bundel met korte verhalen, liedteksten en gedichten. Een deel van het boek is in het Gronings geschreven. De Groninger zanger/gitarist en componist Krzysztof Groen maakte met schrijver Henkuit Hoogezand de titelsong bij het boek. Het nummer is regelmatig te horen via de lokale radio.

Na een interview in het Dagblad van het Noorden en veel aandacht via social media hebben inmiddels meer dan 250 mensen het boek gekocht. Vanaf vorige week liggen de boeken ook in Meppel en in Steenwijk in de winkel. De verkoop gaat zo voortvarend, dat de broers een tweede druk overwegen.

,,Dit overtreft onze verwachtingen,’ aldus de in Hoogezand geboren Bé Puister; in het dagelijks leven werkzaam als adviseur bij de Rabobank. ,,Blijkbaar zijn mensen geïnteresseerd in de onderwerpen waarover we schrijven. Veel mensen verlangen terug naar de gemoedelijke sfeer van vroeger. Maar ook het proces van ouder worden met alle fysieke en mentale ongemakken zoals sociaal isolement en angst voor de naderende dood, raakt mensen. Het boek is humoristisch, maar anderzijds ook heel persoonlijk en gevoelig. Dus zeg maar met een lach en een traan.”

Henk Puister laat zijn vader vertellen over zijn leven op het Groninger platteland in de jaren dertig- vijftig van de vorige eeuw. Het zijn mooie sfeertekeningen vol humor en bijzondere Groningse uitdrukkingen. Verder schrijven de broers in hun gedichten en verhalen op liefdevolle wijze over de herinneringen aan hun vader. De bundel geeft niet alleen een mooi beeld van het leven op het Groninger platteland in vroegere tijden, maar evenzeer van een bijzondere man in de laatste fase van zijn leven.

Het boek (120 pagina’s met harde kaft en leeslint) kost 10 euro en is in beperkte oplage verkrijgbaar bij de Bruna-winkels in Hoogezand, Veendam en Winschoten. Verder ligt het boek bij Jumbo in Sappemeer en Drogisterij Bakker in Schildwolde. Het boek kan ook per post thuis worden bezorgd (meerkosten 2 euro) door een mail te sturen naar b.k.puister@gmail.com.