Lezing over bijzondere boerderij

ZUIDBROEK - Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de boerderij van de familie Engels op Kerkstraat 39 in Zuidbroek werd afgebroken. In de vroegere tuin werden de woning en huisartsenpraktijk van dokter Ten Wolde gebouwd. De boerenplaats en omliggende landerijen werden ingevuld met woningbouw in het uitbreidingsplan Boslaan.

De boerderij kent een rijke historie; van ongeveer 1600 tot 1982 is het bedrijf steeds in rechte lijn vererfd. Elf achtereenvolgende generaties oefenden er de landbouw uit. Het gemengde bedrijf lag deels op klei- en deels op veenachtige gronden. Het karakteristieke gebouw was vroeger voorzien van een fraaie slingertuin, die vanwege de hoge kosten op den duur werd vervangen door een schapenweide. Ooit bracht Koning Willem III er een bezoek en stond een maquette van de boerderij op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Vele Zuidbroeksters hebben de boerderij van nabij gekend, omdat er in de herfst beukenootjes werden gezocht, stiekem in het hooi werd gespeeld, geholpen werd bij de oogst, of een bezoek werd gebracht aan de jaarlijkse Floralia-tentoonstelling in de stallen.

Broer en zus Jur Engels en Lieneke Buurke-Engels zijn de boeken en familiealbums ingedoken en brengen tijdens de lezing van de Historische Kring Menterwolde in drie hoofdstukken in woord en beeld de oude boerderij weer even tot leven: de bewoners, het bedrijf (het gebouw in al zijn verschijningsvormen en het daarbij behorende gebruik) en de tuin.

Een interessant verhaal met veel nostalgie. Te beluisteren op dinsdag 21 november 2017 in dorpshuis De Broeckhof, W.A. Scholtenweg 18 Te Zuidbroek.