Oldenburger Fritom jarig

VEENDAM - rijdag gaf Oldenburger|Fritom ter ere van dit honderdjarig bestaan een jubileumfeest in cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn te Veendam.

Onder de circa 200 aanwezigen bevonden zich het voltallige college van burgemeester en wethouders en de gemeentesecretaris van de gemeente Veendam. De presentatie was in handen van Jacques d’Ancona en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door De Troebadoers.

De Eerste Wereldoorlog liep op haar laatste benen. Niet dat iemand dat in het najaar van 1917 besefte. In Rusland grepen de marxisten en leninisten de macht. Nederland was neutraal, maar dat betekende niet dat de crisis aan ons land voorbij ging. Vrijwel alles was op de bon, de lonen stonden onder druk en de economie zat in het slop.

De 37-jarige arbeider Jan Oldenburger zag in zijn loonwerk voor de boer geen toekomst meer. Op 10 november 1917 startte hij aan huis een eigen transportbedrijf. Het vervoer begon met paard en wagen. Wie nu rondloopt op het bedrijventerrein van Oldenburger|Fritom in Veendam kan zich moeilijk voorstellen dat honderd jaar geleden het transport in Nederland merendeels met paard en wagen plaatsvond.

De geschiedenis van het familiebedrijf, dat in 1999 in handen kwam van de Fritom Group, loopt parallel aan de ontwikkeling van transport en logistiek in Nederland. Dit geeft het eeuwfeest een bijzonder cachet. Oldenburger|Fritom: de transportonderneming die is uitgegroeid tot innovatieve logistieke dienstverlener.

Het rijk geïllustreerde eeuwboek dat ter ere van het jubileum verschijnt, beschrijft de start met paard en wagen door Jan Oldenburger. Al snel kreeg hij versterking van zijn zoons. De eerste vrachtwagens deden hun intrede, maar het laden en lossen gebeurde nog met de hand. Na de oorlog zetten de broers het bedrijf voort, vervolgens nam Jurjen Oldenburger aan de Middenweg in Veendam de teugels in handen. In lijn met de familietraditie wist ook hij het bedrijf voort te zetten dankzij de hulp van zijn zoons, Jan, Willy en Simon.

Zij tekenden voor de expansie in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw, uitmondend in de verhuizing naar het bedrijfsterrein aan de Zwaaikom.

Inmiddels heeft Oldenburger|Fritom ook vestigingen in Italië, Hongarije, Emmen en Schiphol-Rijk. Op Schiphol is in het voorjaar van 2016 een eigen luchtvrachtoperatie opgezet. Een activiteit die snel aan het groeien is.

Op 10 november 1917 liet Jan Oldenburger zijn achternaam als handelsmerk registreren. Het vervoer vond plaats met paard en wagen totdat in 1929 de eerste vrachtauto werd aangeschaft. Met de ondersteuning van zijn zoons wist Oldenburger de Tweede Wereldoorlog te trotseren en menig crisisperiode te overwinnen. Hierdoor konden zijn kleinzoons, de gebroeders Oldenburger, in de jaren 70, 80 en 90 tekenen voor de expansie van het bedrijf.

Ook na de overname in 1999 door de Fritom Logistic Solutions Group, is Oldenburger|Fritom een echt familiebedrijf gebleven. Drie ondernemersfamilies met Friese wortels, Veenstra, Wiersma en Doorenbos, loodsten het bedrijf de 21-ste eeuw in.

Anno 2017 is Oldenburger|Fritom uitgegroeid van transportonderneming tot logistiek dienstverlener, die wereldwijd opereert. Het bedrijf onderscheidt zich als ketenregisseur en kennisorganisatie, die haar klantrelaties innovatieve logistieke oplossingen biedt. In Noord-Nederland is Oldenburger|Fritom in zowel Veendam als Emmen gevestigd.