Mogelijk eerder uit tbs na gruwelijke mishandeling van dochter

VEENDAM - Een 43-jarige vrouw uit Veendam, die in 2009 werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor beestachtige mishandelingen van haar dochter, mag mogelijk toch eerder een begeleidwonentraject in.

De rechtbank deed woensdag meteen na de zitting uitspraak. De tbs van de vrouw is vandaag door de rechtbank voorlopig met een jaar verlengd. Voorlopig, want momenteel wordt door deskundigen van een Drentse kliniek, waar de vrouw verblijft, gekeken naar een 24-uurs voorziening voor de vrouw.

Reclassering krijgt drie maanden de tijd om te kijken of de vrouw stabiel genoeg is om begeleid te gaan wonen. Daar wordt nu naartoe gewerkt. Over drie maanden zal opnieuw tijdens een zitting worden beoordeeld of voorwaardelijk beëindiging van de tbs volgens de rechtbank verantwoord is. Voorlopig blijft de tbs van kracht.

,,Als men nou eens rekening houdt met de belangen van mevrouw. Mevrouw is een prima huisvrouw. Ze kan zorg op afstand krijgen van de reclassering", opperde de raadsman van de Veendamse, De Goeij. De vrouw heeft sinds kort een nieuwe vriend, en er is zelfs sprake van zeer voorzichtig contact met haar beide dochters. Toch vindt de rechtbank dat er sprake is van 'matige kans op herhaling', en verlengde de tbs voorlopig met een jaar.

De destijds 14-jarige dochter van de vrouw werd in de zomer van 2008 in Veendam op gruwelijke wijze mishandeld. Haar stiefvader en haar moeder sloten het meisje meerdere keren op in de vriezer tot ze onderkoeld raakte en het bewustzijn verloor.

Verder kreeg het meisje hete thee over zich heen gegooid en moest ze stroomschokken ondergaan. Ze was ondervoed en werd gedwongen haar eigen braaksel op te eten. Het kind vluchtte uiteindelijk naar buren.

De mishandelingen deed de vrouw samen met de stiefvader van het meisje. Hij kreeg in 2009 zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Die tbs werd in 2014 al met twee jaar verlengd en in 2016 weer.

Door Karin Rixt Smalbil